Hurwitz Dvora: Muszáj a gyereknek megtalálnia a saját útját

Hurwitz Dvora Lea 18 éve költözött Magyarországra férjével, Hurwitz Sholom rabbival. A rebbecen 2013 óta vezeti az EMIH gyerekprogramjait koordináló AlefKids-et, és úgy véli, mindenkinek van a világon egy feladata, és az a legfontosabb, hogy ezt beteljesítse. Interjú.

Miben más egy rabbi feleség élete, mint egy átlag hívőé?

Nem sokban. Van olyan vallás, amiben templomba kell mennem vasárnap reggel, pénzt adni, bocsánatot kérni, és kész. A zsidóknál viszont mindenki felelős a saját lelkéért, és minden zsidó felelős a többi zsidóért. Segíteni kell másoknak, hogy megtarthassák a parancsokat. A hasszidizmus alapja, hogy egy lélek vagyunk, csak elszakadtunk egymástól. A rabbi mint egy hajóskapitány felelősséget vállal az egész közösségért és vele együtt a felesége is… A Chabadnál így van ez. Hiába vagy fáradt, a közösség vár rád, el kell látnod a feladatodat.

Hogy jutott arra az elhatározásra, hogy ezt az utat válassza? Megtiszteltetés és felelősség.

Gyerekkorom óta erre készülök. Már akkor tudtam, hogy oda kell mennem, ahová az Isten küld, és ez a hely Magyarország lett. Én Londonban nőttem fel, ott egyszerűbb az élet. Rengeteg kóser bolt van, nagy a közösség, itt semmi nem könnyű. De a lubavicsi rebbe azt mondja, minden zsidó fontos, mindenkinek segíteni kell, mert amikor jön a Messiás, egy lélek sem maradhat hátra. Minden zsidó együtt fog menni Izraelbe.

A hivatáson kívül vannak hobbijaik? Jut idő közös programokra?

Hála Istennek, nekem a munkám is a hobbim. Nagyon szeretek tanítani. Tanítok nyelvet, zsidóságot. De szeretem a zenét, és szeretek festeni. Már régen nem jutott rá időm, de a gyerekeim mind festenek, zenélnek, gitároznak, zongoráznak, harmonikáznak, kézműveskednek helyettem. A másik hobbim a pszichológia. Van egy gyerekpszichológus, és egy gyerek művészetterapeuta diplomám. Szeptembertől szeretnék kineziológiát, energetikát tanulni. Tulajdonképpen a tanulás a hobbim.

Ortodox zsidó asszonyként mit mondana, mi a tartós és jó házasság titka?

Ez egy nagyon bonyolult kérdés, de egy biztos, jó embernek kell lenni. Amit adsz, azt kapod vissza. Tükör vagy a világra. Ez nem csak a házasságra, hanem minden emberi kapcsolatra vonatkozik. A házasság óriási téma, mert ez a legmélyebb és a legnehezebb kapcsolat.

Népes a család. Hogyan jut egy anyának ideje mindenre, mindenkire?

Ennek van egy praktikus és egy lelki oldala. Lelkileg nehéz nekem, mindig érzem, hogy senki sem kap eleget. Ráadásul ott van a munka, a közösség. Nincs időm mindenkire, ez lehetetlen. Az Alef Kidsben is sok gyereknek én vagyok a mindene. Próbálok mindenkire egy kis időt szánni, de már a jövő hónapom is be van táblázva. Lelkiismeret-furdalásom van, hogy nem tudok mindenkinek mindent megadni, de a napom huszonnégy órából áll.

Vegyünk alapul egy nagyon hétköznapi élethelyzetet: mosás, vasalás. Hat gyerekre nem lehet semmi. Sok kis fehér ing. Megjelölik valahogy, melyik kié?

Igen, megjelöljük! De nem vasalok. Húsz éve feladtam. Prioritások vannak, a vasalás nincs köztük. Ha valaki vasalt ruhát akar, vasaljon, vagy küldje valakihez, fizessen érte. Vizesen vállfára rakom, és a ruhák a víz súlyától kisimulnak. Nem volt könnyű a sok picivel. Nem volt itt család, se nagymama. Nehéz helyzet volt, de megoldottam. Ha kicsit poros a polc, nem baj.

Hurwitz Dvora Bodrogi Fűszeres Eszterrel

 

A gyerekek hogy viszonyulnak a vallási szabályokhoz? Mindig könnyű őket meggyőzni, hogy az imádság fontosabb a játéknál?

Nem mondanám, hogy az ima fontosabb, mint a játék. A haszidizmus azt tanítja, hogy az ima előtt enni kell. Ha nem jó a testnek, nem jó a léleknek. Ha a gyerek nem játszott, akkor ne imádkozzon. Nem szabad harcolni a gyerekekkel, és mással sem. Ami természetesen, boldogan, nyugodtan jön, az a jó. Ha harcolni kell, az egy jel arra, hogy valami nem stimmel. Ha az ima miatt kell harcolni, az azért lehet, mert nem érti. Ha nem érti, el kell magyarázni. Nem ráparancsolni.

Ön szerint mik a zsidó nevelés legfontosabb pontjai? Az iskolai oktatáson kívül mitől lesz egy gyerekből meggyőződéses, felnőtt zsidó ember?

Fontos, hogy a szülő ne legyen képmutató, fontos, hogy jó példával járjunk elől. Nem csak vallási szempontból. Vallásos az az ember, aki mindig jobb ember akar lenni. Ha azt akarom, hogy a gyerekemből jó ember legyen, jó emberek kell, hogy körülvegyék. Mindezt a gyerekekkel is át lehet beszélni. Van olyan barát is, aki nem neki való. Fontos tudni, kik a barátai, a tanárai, ők példaképek.

A Hurwitz család

Az Önök családja többek között jó humoráról híres. Mennyiben tudatos ez? Hogyan segíti át az embert a humor a mindennapok nehézségein?

Ez egy nagy ajándék, tanárként is. Ha baj van, először mindig a humorhoz nyúlok. Nem szabad olyan komolyan venni magunkat. Emberek vagyunk. Hibázunk, bocsánatot kérünk, hülyéskedünk. Az önmarcangolás nem jó senkinek. A boldogság olyan, mint egy izom. Ha használod, erősödik.

Reméljük, nem így lesz, de mi lenne, ha az egyik gyermeke nem szeretné a vallásos utat választani? Elfogadná a döntését?

Persze, ha valaki nem boldog, nem érdemes. De meg kell keresni az okot. Általában nem a vallással van a gond. Anyaként a legfontosabb, hogy a gyerek legyen boldog, sikeres. Mindenkinek van a világon egy feladata. Ezt tanítja a Tóra és a haszidizmus is, és a saját életemben is tapasztaltam. Fő, hogy az ember a saját feladatát teljesítse, és ezáltal beteljesüljön. Ha az az útja, hát az az útja. Mindenki saját magáért felel. Én tudok segíteni, példakép vagyok, de muszáj a gyereknek megtalálnia a saját útját.

Ön szerint mennyire és hogyan érvényesül a nemek egyenjogúsága az orthodox közösségen belül? Hogy látja a nő helyét a családban, a társadalomban? Van-e szükség arra, hogy a nők jobban kiálljanak magukért, saját utat járjanak be?

Én a Chabadról tudok beszélni, ebben nőttem fel, ebben élek. Mindenkinek van lehetősége annak lenni, ami akar. A családok egészen különbözőek. Van, ahol a férfinak hangosabb a szava, van, ahol a nőnek. Nincs külön nőkre, vagy férfiakra szabott szerep. De az igaz, hogy a micvákat mindenkinek be kell tartani, és vannak persze külön női és férfi micvák.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp