Auschwitzhoz hasonlította az Európai Uniót egy olasz karikaturista

Mario Improtát annyira megihlette Boris Johnson választási győzelme, hogy rabruhában, az auschwitzi táborból kirohanva ábrázolta a brit miniszterelnököt. A felháborodást követően a koncentrációs tábort egy WC-re cserélte le.

Boris Johnson nagy arányú győzelmével biztossá vált a Brexit végrehajtása. Mario Importa olasz karikaturista ennek örömére legújabb alkotásában Johnsont örökítette meg, amint rabruhában egy brit zászlóval a kezében boldogan kiszalad az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján. A kapun lévő hírhedt „A munka szabaddá tesz” feliratot pedig „Európai Unió”-ra cserélte.

A karikatúra azonban nem aratott osztatlan sikert, nem csak politikusok és a római zsidó közösség tagjai kritizálták Importa alkotását, de a Twitter-oldalának követői közül is néhány felháborodásuknak adtak hangot.

Az Auschwitz Emlékmúzeum a következőket kommentálta a karikatúrával kapcsolatban: „»A munka szabaddá tesz« az SS cinikus utalása volt az auschwitzi foglyok számára. Ezek a szavak a gyűlölet szimbólumává váltak. Fájdalmas azt látni, hogy az áldozatok emlékével ilyen szégyenteljesen visszaélnek.”

Importa a kritikák hatására belátta, hogy hibázott, és közölte: „nem volt helyes az EU-t egy koncentrációs táborhoz hasonlítani”. A karikaturista ezért megváltoztatta a rajzot, és a tábort lecserélte egy WC-re.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp