Közelebb került az Oscar-díjhoz az Akik maradtak

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján. A dokumentumfilmek között egy izraeli botrányfilm is a legjobbak közé került.

A legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyesek listáján szerepel még a cseh Festett Madár (The Painted Bird), az észt Truth and Justice, a francia Nyomorultak (Les Misérables), az észak-macedón Mézkirálynő (Honeyland), a lengyel Corpus Christi, az orosz Beanpole, a szenegáli Atlantics, a dél-koreai Élősködők (Parasite) és a spanyol Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című film.

Az amerikai filmakadémia idén 93 alkotásból választotta ki a szűkített listán szereplő 10 művet, amelyből majd kikerülnek a kategória végső jelöltjei.

Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írta, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes volt, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A halálfélelem szexualizálja az embert – Kibic Magazin

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvéből készült az Oscar-díjra jelölt Akik maradtak című film. Interjú a pszichológus-íróval, aki szerint a könyv emlékállítás a szülőknek, felmenőknek, amelyben a szép-emberit akarta megírni egy ocsmány-emberi korról. Pszichológusként szépirodalmat írni. Csak elsőre szokatlan párosítás. Mennyiben alkalmazta a pályája során tapasztaltakat a szereplők lélekábrázolása során?

A legjobb nemzetközi – korábban legjobb idegen nyelvű – film kategóriájában 1956 óta ad át Oscar-díjat az amerikai filmakadémia. Eddig két magyar film, a Szabó István rendezésében készült Mephisto és a Nemes Jeles László rendezte Saul fia diadalmaskodott e kategóriában.

A dokumentumfilmek szűkített listájára felkerült Az ügyvéd című izraeli alkotás, amely a legutóbbi Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon elnyerte a a legjobb emberi jogi film díját. Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája egy izraeli zsidó ügyvédnő, Lea Tsemel legfontosabb eseteit tekinti át. Tsemel palesztin vádlottak ügyeit vállalja el, a békés tüntetőktől kezdve egészen a terrorizmussal vádoltakig.

Izraelben nagy felháborodást váltott ki, hogy Az ügyvéd elnyerte a tel-avivi Dokaviv Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál legjobb filmnek járó díját. Terrorizmus áldozatainak hozzátartozói tiltakoztak a díjazás ellen, Miri Regev kulturális miniszter pedig egyenesen Izrael-ellenesnek nevezte az alkotást.

Az Oscar-díj végső jelöltjeit január 13-án ismertetik, a 92. Oscar-gálát 2020. február 9-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

(MTI, Haaretz)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp