Kulturális komplexumot hoz létre az EMIH a józsefvárosi volt pártszékházban

A Köves Slomó által vezetett hitközség közel kétmilliárd forintot kapott erre a célra a kultúrtaót helyettesítő támogatásból annak ellenére, hogy az EMIH nem igazán felelt meg a pályázati kiírás feltételeinek.

Tegnap az Index írta meg, hogy több olyan pályázat is támogatást kapott a kormánytól előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása címen, amelyek nem igazán felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek. A kultúrtaót helyettesítő támogatásra ugyanis:

  • csak előadó-művészeti szervezetek jelentkezhettek,
  • ezek közül is csak azok, amelyek az eddig években kultúrtao felvételére voltak jogosultak,
  • nem természetes személyek,
  • és nem külföldi fenntartású szervezetek.

A döntési listákon ráadásul több olyan nyertes pályázat is szerepel, amelyeknél nem tűntették fel a pályázati azonosítót. Az egyik ilyen nyertes pályázó, a lista szerint 1 819 735 825 forintot elnyerő EMIH Budapesti Hitközség volt.

A józsefvárosi volt pártszékház a Baross u. 61. szám alatt

Nem sokkal az Index cikkét követően arra is fény derült, hogy mire kapta az EMIH a többi pályázati eredményhez képest kirívóan magas összeget. A zsido.com-on megjelent írás szerint a pályázaton elnyert közel kétmilliárd forintból „a hitközség tulajdonában álló józsefvárosi volt pártszékházban megvalósítandó színház és kulturális központ jön majd létre”.

„A megítélt összegből végre felújításra kerülhet a Baross utca 61. alatt található közel 4000 négyzetméteres épület, amelyben egy komplex kulturális, és idővel talán ehhez kapcsolódó oktatási intézmény jöhet létre” – olvasható az EMIH oldalán megjelent cikkben. „A felújítás során az épületben egy több mint 200 fő befogadására alkalmas korszerű színházterem létesül, továbbá kisebb előadóterek és egy művészeti galéria is várja majd az érdeklődőket” – teszik hozzá.

A Milton Ház terve (Forrás: zsido.com)

A projekt célja pedig nem más, mint hogy „a hitközség egy mindenki számára elérhető, minden felekezet számára nyitott, a zsidó kulturális gyökereket ápoló, de alapvetően színházszakmai alapon működő teátrumot szeretne életre kelteni, amely nem pusztán a sokszor belterjes, vallási kötődéssel rendelkező közönség, de a laikus, vagy egyenesen a vallási tartalomtól távolságtartó közönség számára egyaránt képes unikális komplex kulturális élményt nyújtani a budapesti kulturális piacon”.

A központ neve Milton Ház lesz, ami egyrészt rímel az EMIH tulajdonában lévő Milton Friedman Egyetemre, ami együttműködő partnerként fogja segíteni a leendő intézmény működését. Másrészt pedig a névadója az a John Milton, aki megőrizte Shakespeare műveinek első gyűjteményét. Ez pedig úgy kapcsolódik a kulturális komplexumhoz, hogy a jövőbeni „Milton Ház szeretné összegyűjteni a megnyitás után a tehetségesnek ígérkező, elsősorban a fiatalabb (harmincas évei előtt járó) alkotógeneráció tagjait, a független- és a nem független szférából egyaránt”.

A Gólem Színház egyébként pont idén szeptemberben jelentette be, hogy az Erzsébetvárosban egy hasonló profilú Zsidó Előadóművészeti Központot hoz létre:

Európában elsőként lesz Zsidó Előadóművészeti Központ Budapesten – Kibic Magazin

A jövő évben, zsidó év szerint 5780-ban Erzsébetvárosban indul meg az Európában, de még a világon is egyedülálló projekt: Zsidó Előadóművészeti Központ nyílik a Csányi utca 3-ban, a Gólem Színház és a VII. kerületi Önkormányzat együttműködésében. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételekkel 10 évre adja használatba a Gólem Színháznak a Csányi u.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp