Antiszemita bábuk miatt került le az UNESCO világörökségi listájától egy belga karnevál

Lekerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról a belgiumi Aalst városának híres karneválja, amely régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki idén széles körben felháborodást.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Bogotában ülésező, a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága pénteken döntött a flandriai karnevál sorsáról, amely így elsőként „távozott” a listáról.

Patkányokkal és pénzeszsákokkal “díszített” zsidó bábokkal vonultak fel Belgiumban – Kibic Magazin

Két nagyméretű vallásos zsidónak ábrázolt báb, pénzeszsákok és patkányokat kerültek a Vismooil”n nevű szervezet karavánja élére egy belga karneválon. Ezt követte a csoport maga, akik rózsaszínű “vallásos” öltözetben táncoltak és énekeltek különböző széfnek ábrázolt dobozok tetején, írja a TEV honlapja.

A fesztivál azzal váltotta ki a diszkriminációellenes csoportok nemtetszését, hogy az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló bábu kapott helyet, amelyek pénzhalmokon csücsültek. Az UNESCO titkárságának közleménye szerint a rendezvény szembemegy a szervezet elveivel.

„Folytathatják a fesztivált. Mi nem vagyunk ellene” – mondta Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette: „mi csupán azt nem akarjuk, hogy az UNESCO-nak köze legyen egy olyan fesztiválhoz, amely egyesek szerint humoros, szerintünk azonban bizonyos közösségek kifigurázását jelenti”.

Az antiszemita karikatúrák felvonultatása miatti panaszok nyomán a belga kormány már kérvényezte a karnevál eltávolítását a szellemi kulturális örökségek listájáról, amelyre 2010-ben került fel a fesztivál.

Aalst polgármestere, Christoph D’Haese szerint a városnak elege van a karnevállal kapcsolatos panaszokból, és hozzátette, nem az ő tiszte megítélni, hogy mi humoros és mi nem. Hétfőn kezdődött és szombaton záruló ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp