Magyar zsidókat is megmentettek a haláltábortól lengyel diplomaták

Több mint 3 ezer zsidó számára állítottak ki lengyel diplomaták hamis útlevelet a második világháború idején. Az ő nevüket tartalmazó listát hozták nyilvánosságra csütörtökön Varsóban.

A diplomaták Svájcban képviselték a londoni lengyel emigráns kormányt, és magyar zsidókat is megmentettek a haláltáborokba való deportálástól.

Az úgynevezett Lados-listát csütörtökön Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében mutatta be a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet. A születési évet és helyet is tartalmazó névsor az intézet honlapján lengyel és angol nyelvű változatban érhető el.

Instytut Pileckiego

The Pilecki Institute has published a list of 3,262 names of Jews who were in possession of so called ‘Ładoś passports’, named after the Polish ambassador to Switzerland in 1940-45. Warsaw – Polish wartime diplomats in Switzerland attempted to rescue between 8,000 and 10,000 Jews from Holocaust, by providing them with fake Latin American documents, a new research study published by Warsaw-based Pilecki Institute reveals.

A listát Aleksander Lados néhai berni lengyel nagykövetről nevezték el. Lados és a berni konzul, Konstanty Rokicki munkatársaikkal a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselték a náci német megszállás alá került Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban.

1941-1943-ban a londoni lengyel kormány utasítására egy lengyel-zsidó illegális hálózat keretében latin- és közép-amerikai államok – Paraguay, Honduras, Haiti és Peru – vesztegetés révén megszerzett nyomtatványain hamis útleveleket és állampolgársági bizonyítványokat állítottak ki zsidók számára, így próbálván őket megmenteni a német haláltáborokba való deportálástól.

A közzétett lista az eddig azonosított útlevél-tulajdonosok, 3262 személy nevét tartalmazza.

A névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa azonban ismeretlen.

“Tekintettel arra, hogy az akció összesen 8-10 ezer személyt ölelt fel, feltételezhető, hogy a megmentettek csoportja is nagyobb (…), a háborút – a Lados-csoport által megmentettek közül – 2-3 ezren élhették túl” – áll a listához fűzött kommentárban.

A Lados-listát a Pilecki Intézet Jakub Kumoch politológus, jelenlegi svájci lengyel nagykövet tudományos felügyelete alatt állította össze, együttműködve a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a varsói Zsidó Történeti Intézet és az Auschwitz-birkenaui Állami Emlékmúzeum szakértőivel, valamint több európai, amerikai és izraeli kutatóval.

A Lados-csoport tagjai közül Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet idén áprilisban post mortem a Világ Igaza címet adományozta.

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező tavaly dokumentumfilmet készített, Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a szeptemberi lengyel dokumentumfilm-szemle során a budapesti közönség is megtekinthette.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp