Szavazz te is! Ki kapja idén a Hanukatalizátor-díjat?

A mai napon elindult a szavazás a Hanukatalizátor-díj jelöltjeire. Jövő hét péntekig van lehetőség eldönteni, hogy ki kapja meg a zsidó közösségi elismerést.

A díj az idei év aktív, zsidó közösségért munkálkodó teljesítményeit értékeli. A JCC Budapest – Bálint Ház a díjjal szeretné kifejezni, hogy értéke van a közösségéért tett erőfeszítéseknek. Szeretnénk, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, a zsidó közösség szolgálata a jelent jobbá teszi és egyúttal befektetés a jövőnkbe.


A Bálint Ház csapata fontosnak tartja, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben közösen is kijelentsük, ki(k)nek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj pedig motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.

A Hanukatalizátor-díj 2019-es jelöltjei:

 • Arató Judit, mert a Micve klubban kulturális és közösségi életet teremt, a Wesselényi iskolában tanít és táborokat szervez, a Frankel zsini mindennapi élete pedig elképzelhetetlen nélküle.
 • Bíró Eszter, mert a magyar zsidó zenei élet egyik legjelentősebb művésze, a nevéhez köthető a Sirim projekt a Lauderben, CD-k összeállítása, zsidó dalok újragondolása és előadása.
 • Borgula András, mert rengeteg helyszínen mozog párhuzamosan, olyan közösségi jelenlétet él, amit talán senki, ahol felbukkan, olyan dolgokat mesél, amikből tanulunk, odateszi magát rendesen.
 • Fináli Gábor, mert az egyik leglelkesebb rabbi, harcol a képmutatás ellen, példamutató, igazi közösségteremtő ember és zenész, aki tadudöntéseivel modern zsidó világot akar létrehozni.
 • Kardos Ági,mert óriási szíve van, a Lauder Micve Csapatának egyik megálmodója, neki köszönhető, hogy Hanuka alkalmából 50 Jaffés család részesül személyre szabott ajándékban négy éve.
 • Kirschner Péter, mert fáradhatatlan és kreatív, számos ötlettel rukkol elő, keresi az együttműködést más szervezetekkel, igazi katalizátor.
 • Klopfer Dávid és Preiszler Dániel, mert aktív, segítőkész tagjai a zsidó közéletnek, sok-sok programot szerveztek, most pedig közösen vezetik a Carmel étteremet, a Tel Aviv Cafét és vágják a kóser húst, ők a jövő.
 • Kovács Bernadett és Sugár Edit, mert Bernadett a Scheiber Iskola igazgatójaként hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a diákok tiszteljék a hagyományokat, szeretettel forduljanak mások felé és higgyenek magukban. Edit a Scheiber Iskola vallás- és hébertanáraként rendületlenül dolgozik a zsidó szellemiséget átadásán, elhivatott tanár, aki évente többször szervez zsidó táborokat.
 • Kőszegi Juci, mert szinte minden zsidó intézményben, rendezvényen ott van, fantasztikus energiával és tudással foglalkozik kisgyerekekkel, kamaszokkal és idősekkel, kiscsoporttal és naggyal.
 • Lefkovics Zsófia, mert a Csányi5 Zsidó Pont vezetőjeként nagy lelkesedéssel és sok energiát belefektetve szervezi az intézmény Képzőművészeti, zenei, irodalmi és gasztronómiai életét.
 • Löwy Judit, mert lelkiismeretesen szervezi a Hanukarácsonyt, támogatja a Jaffe programokat, és aktívan dolgozik a másodgenerációs program szervezésében.
 • Markovics Anna, mert az ő segítségével és töretlen lelkesedésével a Somer létrehozott még egy fészket Magyarországon, mégpedig Kecskeméten, és aktivizálja a vidéki fiatal zsidó közösséget.
 • Megyeri András Jonatán, mert létrehozta a Lekvár és JAM nevű blogot, amelyen személyes hangvételű, a zsidóság minden területét érintő cikkeket jelentet meg.
 • Neszler Imre Attila, mert a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnökeként kiadta a Zsidó bordinasztiák Tapolcán című könyvet, és saját költségen felújíttatta a helyi Ó-Zsinagógát.
 • Pados Brigitta, mert odaadással, emberséggel, nyitottsággal dolgozik a közösségért, segítőkészsége és szorgalma példaértékű, létével, kedves egyéniségével, hozzáállásával másokat gazdagít.
 • Pusztai Hédi, mert az Izraeli Kulturális Intézet munkatársaként sok területen dolgozik a zsidó fiatalok érdekébe, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik, kitartó és kiemelkedő szervező.
 • Radnóti Zoltán rabbi, mert nagyszerű ember, nagyon jól tanít, az órái szigorúak, de humorosak is, nagy tudású rabbi, aki sokat tesz a zsidó közösségért. (A rabbi úr kérésére, lévén 2o18-ban már elnyerte a díjat, így idén nem kíván a szavazáson indulni.)
 • Róna Tamás rabbi, mert húsz éve áll a vidéki zsidóság szolgálatában áll, ő hozta létre a kiskunhalasi zsidó tábort, és több tankönyvet írt általános- és középiskolásoknak, neki szívügye a gyermek és a jövő.
 • Schwezoff Dávid, mert a zsidó közélet aktív formálója, az átlátható közösségi gazdálkodás, politikamentes és független működés, a különböző zsidó irányzatok békés együttműködésének híve.
 • Szalai Nóri és Dombi Misu, mert ők a vezetői a Hasomer Hacair Magyarország nevű szervezetnek, amely az egyik legfontosabb és legizgalmasabb cionista ifjúsági zsidó közösség.
 • Szilánk Zsuzsa, mert ő a Maimonidész Gimnázium igazgatónője és motorja, az ő vezetésével az iskola egyre népszerűbb, a szülők, a diákok és a pedagógusok is nagyon elégedettek.
 • Teszter Nelli, mert a Bálint Ház kórusának vezetőjeként fantasztikusan lelkesen és nagy szeretettel dolgozik, az a báj, fegyelmezettség, innováció és szeretet, amit áraszt, csak kevesek sajátja.
 • Tóth Andrea, mert nagy tudású, széles látókörű, felkészült szakember, aki már több mint húsz éve a zsidó oktatás szolgálatában áll.
 • Vadász Magda, mert a Beit Jehuda közösség világi vezetőjeként, valamint számos egyházi és világi szervezet tagjaként folyamatosan a magyar zsidóság érdekeit képviseli.
 • Váradi János, mert az EL AL budapesti irodájának vezetőjeként a szakmai kötelezettségein túlmutatva képviseli Izrael és a zsidóság légitársaságát, ráadásul a Stetl zenekar dobosa és menedzsere.

Szavazni a következő a linken lehet december 20. péntek 14:00 óráig: http://hanukatalizator.hu A díjátadóra pedig december 22-én vasárnap került majd sor a Bálint Házban.

A Hanukatalizátor-díj korábbi nyertesei egyéni, illetve szervezet/projekt kategóriában:

2012: Szeszler Anna / Hanoar Hatzioni Hungary

2013: Nagy János Ádám / Kibuci Bucik

2014: Toronyi Zsuzsanna / Csillagos Házak (OSA Archívum)

2015: Verő Tamás rabbi és Verő-Bán Linda / Kő kövön – Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából kiállítás a Néprajzi Múzeumban

2016: Radnóti Zoltán rabbi / 100 év – 100 tárgy – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár kiállítása

2017: Steiner Zsófia / Benjámin Óvoda

2018: Deák Andrea / Adománytaxi Alapítvány

A Hanukatalizátor szervezője a JCC Budapest – Bálint Ház, amely a Magyarországi Zsidó Szociális Segély (MAZS) Alapítvány programja.

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp