Antiszemita indíttatású lehetett a New Jersey-beli lövöldözés

Gurbir Grewal államügyész szerint szerint a kóser boltnál történt lövöldözés két elkövetője antiszemita és karhatalom-ellenes nézeteket vallott.

A keddi támadásban 4 ember halt meg. Az áldozatok között van a magyar származású 32 éves Mindy Ferencz bolttulajdonos és férje, valamint a 24 éves Moshe Deutsch. A bolti alkalmazott, a 49 éves Miguel Douglas volt a negyedik áldozat. Egy rendőr, a 39 éves Joseph Seals is meghalt egy közeli temetőnél folytatódó lövöldözésben , írja a JTA.

Miután a rendőrt megölte a két gyilkos, David Anderson és Francine Graham, egy mérfölddel arrébb hajtottak a JC Kóser Szupermarkethez, ahol szintén lövöldözni kezdtek. A rendőrök érkezése után több mint egy órán át tartó tűzharc kezdődött.

A rendőrök később egy bombát is találtak az elkövetők furgonjában.

Az egyik áldozat, Mindy Ferencz temetése

Grewal bejelentette, hogy a nyomozás során terrorcselekményként kezelik az ügyet.

„A bizonyítékok gyűlölet-bűncselekményre utalnak”, jelentette ki.

Craig Carpenito, országos ügyész elmondta, a videófelvételeken látszik, hogy az elkövetők kifejezetten a boltban lévőket és a rendőröket támadták, járókelőket nem akartak lelőni.

„Egyértelműen a szupermarketet és a New Jersey Rendőrség épületét vették célba”, mondta.

Grewal államügyész hozzátette: a nyomozás során megvizsgálták az elkövetők közösségi média posztjait. Ebből kiderült, hogy nagy valószínűséggel kapcsolatban voltak a Fekete Héber Izraeliták nevű afroamerikai mozgalommal, melynek tagjai úgy gondolják, hogy a bibliai zsidók leszármazottai. Sokuk antiszemita nézeteket vall.

Ferencz és Deutsch a helyi haredi zsidó közösség tagjai voltak, és nemrég költöztek New Jersey-be. Az elmúlt időszakban nagyjából 100 család érkezett ide Brooklynból az emelkedő bérleti díjak miatt. A helyiek szerint a zsidók jó viszonyt ápoltak Greenville negyed többi lakosával, ahol jelentős afro-amerikai közösség is él.

Kapcsolódó cikkünk:

Szatmári haszid zsidók estek áldozatul egy lövöldözésnek New York közelében – Kibic Magazin

Lövöldözés tört ki kedden este a New York városához közeli Jersey Cityben, hatan meghaltak, köztük a szatmári haszid közösség két tagja. A rendőrség eddig nem talált terrorizmusra utaló jelet. A lövöldözés a város temetőjében kezdődött, ahol a rendőrök gyanúsnak találtak két személyt és igazoltatták őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp