Szatmári haszid zsidók estek áldozatul egy lövöldözésnek New York közelében

Lövöldözés tört ki kedden este a New York városához közeli Jersey Cityben, hatan meghaltak, köztük a szatmári haszid közösség két tagja. A rendőrség eddig nem talált terrorizmusra utaló jelet. 

A lövöldözés a város temetőjében kezdődött, ahol a rendőrök gyanúsnak találtak két személyt és igazoltatták őket. A férfi és a nő ekkor fegyvert rántottak, az egyik rendőrt agyonlőtték, a másikat megsebesítették, majd elmenekültek. Menekülés közben egy ultraortodox zsidó férfit is meglőttek az utcán.

Később egy kóser boltban barikádozták el magukat. Több mint egyórás tűzharc kezdődött, amelynek végeztével a rendőrök öt holttestet találtak a boltban, köztük volt a két feltételezett temetői rendőrgyilkos is.

Az áldozatok között volt az üzlet tulajdonosa, a 33 éves Leah Minda Ferencz, illetve a 26 éves Moshe Deutsch, mindketten a szatmári haszid közösség tagjai voltak.  De a harmadik civil áldozat is valószínűleg a helyi zsidó közösséghez tartozott. Az eset megrázta a helyi zsidóságot, mivel a New York környékén az utóbbi időben megsokasodott erőszakos cselekmények eddig elkerülték Jersey Cityt.

Michael Kelly, Jersey City rendőrfőnöke kedden este sajtóértekezleten erősítette meg, hogy „nincs terrorizmusra utaló jel”. Elmondta, hogy a tűzharcban két másik rendőrt is meglőttek, de ők szerencsére csak könnyebb sérülést szenvedtek. A rendőrség megkezdte a nyomozást, részben az elkövetők személyének és hátterének, részben pedig lehetséges indítékaiknak a feltárására. A nyomozásba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott.

(MTI, Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp