Izraeli gumiszalag oldaná meg a PET palackok újrahasznosítását?

Egy francia-izraeli vállalat szerint egy gumiszalaggal lehetne megoldani a nagy mennyiségű műanyag palackok újrahasznosításának problémáját.

Gyakran mondják, hogy szükség szüli a megoldást, de mi a helyzet az egyszerűséggel? Az Ellen MacArthur Alapítvány szerint 2050-re több PET palack lesz a világon, mint amennyi hal, ha a mostani szeméttermelési trend folytatódik. Valójában csupán a műanyag palackok 14%-a kerül újrahasznosításra, írja a Jpost.com.

Egy francia-izraeli vállalat, az Ecoams Planet azonban állítja, hogy a reciklálást nagy mértékben könnyítheti meg egy Bakbuk nevű gumiszalag. Ha ezt a szalagot a műanyag palack egy bizonyos részére tekerik, annak segítségével sokkal könnyebb a fogyasztó számára összepréselni a terméket az eredeti méret akár 80%-ával kisebbre. Így ritkábban kell kidobnunk a szemetet vagy szelektív hulladékgyűjtő helyekre szállítanunk.

A gumiszalag mindenféle PET palackon használható. „A Bakbuk forradalmasítja az újrahasznosítást a fogyasztó számára, egyszerű, hatékony, egyötödére csökkenti a szemét mennyiséget, a szállítási és az összepréselési költségeket”, mondta Morris Amsellem, az Ecoams Planet ügyvezetője.

A cég most tárgyalásokat folytat a legnagyobb italgyártó cégekkel, hogy az általuk kifejlesztett gumiszalaggal együtt értékesítsék a termékeiket.

Az Ipsos kutatóintézet felmérése szerint a fogyasztók 91%-a mondta azt, hogy hasznos lenne, ha a nagy italos palackok méretét 75-80%-kal tudnák csökkenteni. A megkérdezettek 69%-a akár egy kicsit többet is hajlandó lenne fizetni azért, hogy ezt megtehessék.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp