Izraeli gumiszalag oldaná meg a PET palackok újrahasznosítását?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Egy francia-izraeli vállalat szerint egy gumiszalaggal lehetne megoldani a nagy mennyiségű műanyag palackok újrahasznosításának problémáját.

Gyakran mondják, hogy szükség szüli a megoldást, de mi a helyzet az egyszerűséggel? Az Ellen MacArthur Alapítvány szerint 2050-re több PET palack lesz a világon, mint amennyi hal, ha a mostani szeméttermelési trend folytatódik. Valójában csupán a műanyag palackok 14%-a kerül újrahasznosításra, írja a Jpost.com.

Egy francia-izraeli vállalat, az Ecoams Planet azonban állítja, hogy a reciklálást nagy mértékben könnyítheti meg egy Bakbuk nevű gumiszalag. Ha ezt a szalagot a műanyag palack egy bizonyos részére tekerik, annak segítségével sokkal könnyebb a fogyasztó számára összepréselni a terméket az eredeti méret akár 80%-ával kisebbre. Így ritkábban kell kidobnunk a szemetet vagy szelektív hulladékgyűjtő helyekre szállítanunk.

A gumiszalag mindenféle PET palackon használható. „A Bakbuk forradalmasítja az újrahasznosítást a fogyasztó számára, egyszerű, hatékony, egyötödére csökkenti a szemét mennyiséget, a szállítási és az összepréselési költségeket”, mondta Morris Amsellem, az Ecoams Planet ügyvezetője.

A cég most tárgyalásokat folytat a legnagyobb italgyártó cégekkel, hogy az általuk kifejlesztett gumiszalaggal együtt értékesítsék a termékeiket.

Az Ipsos kutatóintézet felmérése szerint a fogyasztók 91%-a mondta azt, hogy hasznos lenne, ha a nagy italos palackok méretét 75-80%-kal tudnák csökkenteni. A megkérdezettek 69%-a akár egy kicsit többet is hajlandó lenne fizetni azért, hogy ezt megtehessék.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp