Natan Saranszki kapja meg 2020-ban a zsidó Nobel-díjat

Natan Saranszki, a Szovjetunióban cionizmus miatt bebörtönzött korábbi izraeli politikus és Szochnut-elnök kapja meg jövőre a „zsidó Nobel-díjnak” is nevezett Genezis-díjat.

A Genezis-díjat évente kiosztó alapítvány bejelentése szerint 2020-ban Natan Saranszkinak ítélték oda a „zsidó Nobelnek” is nevezett elismerést. A díjat Saranszki jövő év június 18-án veheti át Jeruzsálemben. Az alapítvány közleménye szerint Saranszki a politikai és vallásszabadságért folytatott rendkívüli, egész életen át tartó küzdelmének elismeréseként kapja meg a díjat.

Natan Saranszki

Natan Saranszkit 1977-ben ítélték börtönbüntetésre a Szovjetunióban a cionizmus és a demokrácia propagálása miatt. A szovjet börtönben eltöltött időszak alatt elmondása szerint csak azért nem őrült meg, mert fejben sakkjátszmákat bonyolított le. 1986-ban szabadult, és családjával együtt Izraelbe emigrált, ahol politikus lett, több kormány tagja volt, majd a Szochnut elnökének választották.

Pályafutása során mindig kiállt az izraeli bevándorlók (olék), a vallási kisebbségek és a nők jogai mellett. Saranszki most bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot) felajánlja az antiszemitizmus elleni harcra, és átadja az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteknek.

A Genezis-díjat 2013 óta minden évben olyan személynek ítélik oda, aki szakmai teljesítményével és a zsidó értékek iránti elkötelezettségével inspirálja a zsidóság következő generációját. Az elismerést korábban olyan zsidó kiválóságok kapták meg, mint Michael Bloomberg, New York korábbi polgármestere, Michael Douglas színész, Itzhak Perlman hegedűművész vagy Robert Kraft üzletember, a New England Patriots amerikaifutball-csapat tulajdonosa.

Két évvel ezelőtt kisebb botrány kerekedett abból, hogy az akkori díjazott, Natalie Portman színésznő bejelentette, hogy nem megy el a jeruzsálemi díjátadóra, mivel nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy az eseményen résztvevő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök politikáját támogatja.

Natan Saranszkival tavaly februárban készítettünk interjút, ekkor a Szochnut elnökeként érkezett Budapestre:

A legfőbb célunk a zsidó identitás erősítése – Kibic Magazin

Natan Saranszki, a Szochnut – Jewish Agency elnöke a szervezet európai küldötteinek éves találkozója alkalmából érkezett Budapestre. Többek között bevándorlásról, antiszemitizmusról, Izrael és a világ zsidóságának kapcsolatáról és sok millió zsidó alijázóról beszélgettünk vele. A ’90-es évek elején részt vettem egy Szochnut által szervezett programban, amely arról szólt, hogy középiskolások Izraelben tanulnak négy évet, leérettségiznek, és jó eséllyel alijáznak (letelepednek Izraelben – ÁP) is ezután.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp