Először látogatott el Angela Merkel Auschwitzba

Angela Merkel 14 éves kancellárságának ideje alatt most először látogatott el az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba, felszabadításának közelgő 75. évfordulója előtt.

A német kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a Német Központi Zsidótanács elnöke, Josef Schuster, illetve a Német Központi Roma- és Szintitanács elnöke, Romani Rose kíséretében érkezett Auschwitzba. A haláltáborban 1,1 millió embert, többségükben zsidókat gyilkoltak meg a nácik. A zsidók mellett ezerszámra öltek meg romákat, lengyeleket, politikai és hadifoglyokat és homoszexuálisokat is.

Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábort 1945. január 27-én szabadította fel a szovjet hadsereg. A közelgő évfordulóra több nagy eseményt is szerveztek, de Merkel úgy döntött, hogy már azok előtt ellátogat a táborba. 

A német kancellárt és a lengyel miniszterelnököt az auschwitzi táborkomplexum helyén létesített emlékhely gondozását támogató Auschwitz-Birkenau Alapítvány hívta meg, az alap létrehozásának 10. évfordulója alkalmából. A látogatással párhuzamosan bejelentették, hogy a német szövetségi kormány 60 millió euróval fogja támogatni az alapítványt.

Jeruzsálemben emlékeznek Auschwitzra a világ fontos államfői – Kibic Magazin

Több tucat államfő látogat el Jeruzsálembe Auschwitz felszabadításának 75-dik évfordulóján. A vezetők az ötödik Holokauszt Fórumon fognak részt venni januárban, amely egybeesik a haláltábor felszabadulásának évfordulójával, írja a JTA. Többek között Putyin orosz elnök, Macron francia miniszterelnök, Merkel német kancellár, valamint az olasz és az osztrák kormányfők is ott lesznek az eseményen, amelyet Reuven Rivlin izraeli államfő jelentett be múlt hét szerdán.

„Mély szégyenérzet fog el a németek által itt elkövetett barbár bűntettekért” – mondta Merkel a helyszínen előadott beszédében. Szerinte a történtek miatt Auschwitzban „csendben kellene maradni”. „Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?” – tette fel a kérdést.

A német kancellár elmondta: a tetteseket egyértelműen néven kell nevezni, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Auschwitz „németek által irányított német haláltábor volt”, miután a lengyelországi Oswiecim városát 1939-ben bekebelezte a harmadik birodalom.

Merkel nem az első német kancellár, aki ellátogatott Auschwitzba. Helmut Schmitt 1977-ben járt ott, Helmut Kohl pedig kétszer is, 1989-ben és 1995-ben. Merkel először járt ebben a táborban, de más náci haláltáborokat, például Buchenwaldot és Dachaut már korábban felkereste.

(444, MTI)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp