Vádat emeltek Izrael egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében

Súlyos megvesztegetéssel vádolta meg az ügyészség tengeralattjárók és más hadihajók katonai közbeszerzési ügyében a hadsereg több vezetőjét és az üzletek lebonyolítóit, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvérét.

Sáj Nicán ügyész és az ügyészség nagyrészt elfogadta a rendőrség javaslatait, és bíróság elé állítják a helyi sajtóban háromezres aktaként elhíresült, főként tengeralattjárók beszerzése miatt kirobbant korrupciós botrány szereplőit, amennyiben ügyészi meghallgatásukon nem tudják meggyőzni ennek ellenkezőjéről a vádhatóságot.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egyik új tengeralattjáró fedélzetén

A vádlottak között van mások mellett Eliezer Marom, a haditengerészet volt parancsnoka, akit 557 ezer sékel (csaknem ötvenmillió forint) csúszópénz elfogadásával, pénzmosással és adócsalással vádolnak. Eliezer Zandberg volt minisztert százhárom ezer sékel (csaknem kilencmillió forint) csúszópénz elfogadásával, pénzmosással, csalással, hivatali visszaéléssel és adócsalással, az ügy legfőbb gyanúsítottját, Miki Ganort vesztegetéssel, pénzmosással, adócsalással és a pártokról szóló törvény megszegésével, David Simrónt – Benjámin Netanjahu unokatestvérét, bizalmasát és ügyvédjét – pedig pénzmosással vádolják.

A vádirat szerint az ingatlanokkal is foglalkozó Miki Ganor haditengerészeti és állami vezetők segítségével elérte, hogy kinevezzék a német Thyssenkrupp nagyvállalat izraeli képviselőjének, aki jelentős jutalékot kap az eladásokból. 2009 és 2017 között ebben a tisztségében megpróbálta a német vállalat hadihajóit értékesíteni, és ennek érdekében kenőpénzeket adott át a közalkalmazottaknak, akik a munkájához segítették őt. A sokmillió dolláros üzleteket mások mellett a szintén komoly pénzt kapó Avriel Bar-Joszef, a nemzetbiztonsági tanács volt elnökhelyettese segítségével ütötte nyélbe.

Miki Ganor az ügy korai szakaszában vádalkut kötött a hatóságokkal, és ismertette a részleteket. Idén márciusban azonban visszalépett a vádalkutól, és bár kitartott az általa mondottak mellett, vallomását úgy módosította, hogy nem csúszópénzeket adott át, hanem konzultációs díjakat fizetett ki.

Móse Jaalon, aki védelmi miniszterként tiltakozott az újabb tengeralattjárók vásárlása ellen, mert szerinte a kilenc helyett mindössze hatra lehet szüksége a hadseregnek, a vádirat bejelentésekor Twitter-üzenetet tett közzé, amelyben Izrael legsúlyosabb katonai korrupciós ügyének nevezte a történteket.

Hatalmas korrupciós botrány van kialakulóban Izraelben a német tengeralattjáró-vásárlások körül – Kibic Magazin

Több embert, köztük a haditengerészet volt főparancsnokát és egy, Netanjahu kormányfőhöz közelálló ügyvédet is letartóztattak az izraeli hatóságok. A miniszterelnököt valószínűleg tanúként fogják beidézni. Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint azzal gyanúsítják a tábornokot és több, már hétfőn kihallgatásra vitt érintettet, hogy kenőpénzek fejében a Miki Ganor nevű üzletembert tették meg a német ThyssenKrupp nevű hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének az addig – és a tízes tévé szerint csekélyebb díjazásért – dolgozó Sajke Barkat helyett.

Az ellenzéki Kék-fehér pártban politizáló Jaalon azt is bejelentette, hogy egy Kék-fehér-kormány létrejötte esetén vizsgálóbizottságot állít fel, és ennek célja az igazság feltárása lesz olyan kérdésekben, amelyeket még nem vizsgáltak meg alaposan, különös tekintettel Netanjahu szerepére, beleértve a fejlett német tengeralattjárók eladását Egyiptomnak, amit a kormányfő szerinte eltitkolt a védelmi miniszter és a vezérkari főnök elől.

A Kék-fehér párt választási kampányának egyik fontos üzenete volt a tengeralattjáró-botrány, illetve a kormányfő esetleges érintettsége, de ezt a nyomozók és az ügyészség nem vizsgálták, miután Aviháj Mandelblitt főügyész a nyomozás korai szakaszában bejelentette, hogy a kormányfőnek nem volt köze ehhez az ügyhöz.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp