Botlatókövet kap a mártír olimpiai bajnok és a nyilasok által meggyilkolt sportvezető

Brüll Alfréd sportmecénás, sportvezető és Petschauer Attila olimpiai bajnok kardvívó emlékére botlatóköveket helyeznek el Budapesten.

Brüll Alfréd 1905 és 1940 között volt az MTK elnöke és mecénása. Az üldöztetések elől Svájcba menekült, ahonnét téves információkra hagyatkozva 1943-ban hazatért. 1944-ben a holokauszt áldozata lett, egyes források szerint a nyilasok ölték meg Kecskeméten, de az is elképzelhető, hogy Auschwitzban halt meg.

Petschauer Attila

Petschauer Attila kardvívó 1928-ban Amszterdamban és 1932-ben Los Angelesben szerezett olimpiai bajnoki címet a kardcsapat tagjaként. 1942-ben munkaszolgálatra hívták, az ukrajnai Davidovkába került, ahol az ismert történet szerint halálra kínozták. Levéltári kutatásokat követően azonban az látszik biztosabbnak, hogy szovjet fogságba esett, ahol tífuszban halt meg. Szabó István róla is mintázta A napfény íze című film főhősét.

Brüll Alfréd botlatókövének elhelyezésére december 10-én, kedden kerül sor az Andrássy út 9. számú ház előtt. Petschauer Attila botlatókövét pedig december 13-án, pénteken az Attila út 65/C számú ház előtt fogják lerakni. A botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében és több más együttműködő szervezet közreműködésével helyezik el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp