Megkezdődött az időpontfoglalás a holokauszt-túlélők második generációját segítő programra

Megkezdődött a telefonos időpontfoglalás folyamata az Együtt programra, amelyet a holokauszt-túlélők második generációja szociális, egészségügyi és mentális támogatására írt ki a Mazsök. A teljes regisztrációs folyamat előreláthatóan 2020 február végéig tart.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) a holokauszt-túlélők második generációja szociális, egészségügyi és mentális támogatására kiírt pályázatán az Együtt, a Mazsihisz és a MAZS Alapítvány közös programja 76,3 millió forintot nyert, derül ki a program tájékoztatójából.

Rendszerszinten próbálják kezelni a holokauszt-túlélők második generációjának problémáit – Kibic Magazin

Sajtótájékoztatót tartottak a holokauszt-túlélők második generációjának támogatásáról kiírt pályázatról, illetve annak nagy részét elnyerő Mazsihisz és MAZS Alapítvány közös konzorciumának most induló projektjéről. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) tavaly döntött úgy, hogy 100 millió forintot különít el a holokauszt-túlélők második generációjának támogatására. Az összeg felhasználására pályázatot hirdetett meg, amely eredményéről az alapítvány kuratóriuma április végén döntött.

A pályázati kiírás alapján a programban Magyarországon élő, magyar állampolgárságú másodgenerációs holokauszt túlélők kérhetnek segítséget; vagyis mindazok, akik 1945. október 30. után születtek, és legalább az egyik szülőjük a II. világháború alatt zsidó származása miatt üldöztetést szenvedett el.

A támogatási folyamat 2019 decemberétől az időpontfoglalással kezdődik. Jelentkezni várhatóan 2020. február 27-ig lehet. A program tartalmi része a regisztrációs folyamat lezárulásakor veszi kezdetét.

A program országos, a ráfordítások aránya a vidék és a főváros között a zsidó lakosság arányának megfelelően 25-75 százalék.

A második generáció létszáma pontosan nem ismert, de becslések szerint akár a 30 000 főt is elérheti. Közülük sokan nehezen, betegségekkel küzdve élnek, helyzetük gyakran szüleik üldöztetésének következménye. Támogatásuk régóta szükségessé vált feladat, olvasható a program honlapján.

A holokauszt nem csak a túlélők története – Kibic Magazin

A szüleinktől, nagyszüleinktől kapott örökségünk akár a tudtunk nélkül is hatással lehet ránk, befolyásolva kapcsolatainkat, életünket és identitásunkat. De hogyan öröklődhet át egy trauma akár generációkon keresztül? Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus előadásán jártunk az Izraeli Kulturális Intézetben.

A program a rendelkezésre álló összeget maradék nélkül a másodgenerációra fordítja. Közvetlen anyagi segítséget azonban nem tudnak nyújtani, hanem a rászorultság mértékét figyelembe véve szolgáltatásokkal segítik a nehéz körülmények közt élőket. A rászorultság mértékének megítélésekor a jelentkezők háztartásának anyagi helyzetén túl figyelembe veszik társas kapcsolataikat, egészségügyi és lelki állapotukat is, hogy körültekintően mérlegelni tudják: hol van a legnagyobb szükség a segítségre.

További részletek az Együtt program weboldalán találhatók: https://2gen.mazsihisz.hu/ 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp