Egy ortodox zsidó rabbi, aki szíriai menekülteket lát vendégül

Dr. Shmuly Janklowitz rabbi családja egy kicsit másképp ünnepli a hálaadást, mint Amerikában a legtöbb ember.

Például a vegán család tofuból készíti a főfogást a hagyományos pulyka helyett. De nem csak ebben mások, mint a többiek. Ők ugyanis olyan embereket hívnak meg ez időtájt az asztalukhoz, akiket nem ismernek, sőt még csak nem is beszélnek velük egy nyelvet, írja a The Insider.

Arizona állam kormányzója, Doug Ducey 2015-ben kezdett el a migránsok ellen kampányolni, és az egész országban egyre erősebb volt az idegenellenes retorika az elmúlt években. Emiatt döntött úgy a rabbi, hogy bebizonyítja, igenis van, aki szívesen látja az USA-ban az idegeneket. Ezért hívott meg scottsdale-i házába menekült családokat a Hálaadás ünnepére.

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás az egyik legfontosabb nemzeti ünnep, amelyet november hónap negyedik csütörtökén tartanak. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. A zsidó családoknál sem ritka, hogy tartják ezt az ünnepet. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről utaznak haza, hogy együtt lehessenek.

Janklowitz elmondta, most volt az ötödik olyan alkalom, hogy szír családokkal ünnepel. Eddig pár tucat szír menekültet látott vendégül.

„Úgy látom, morális krízisbe kerültek az amerikaiak menekültekkel, külföldiekkel, migránsokkal és menedékkérőkkel kapcsolatban az utóbbi időben”, mondta Janklowitz. „Démonizálják és dehumanizálják a muszlim menekülteket, ezért éreztem fontosnak, hogy én ennek az ellenkezőjét mutassam meg.”

Az arizonai menekülteket segítő letelepítési program szerint 1322 szír menekült érkezett az államba 1980 óta. Ebből 820 fő 2016-ban. Janklovitz emberi jogi aktivistaként került kapcsolatba a szír közösséggel.

„A zsidó társadalmi igazságosság a számomra nem az egyenlőségért, hanem a méltányosságért folytatott harcot jelenti”, mondta. „Tehát szerintem nem az a fontos, hogy mindenki ugyanazt kapja, hanem hogy mindenki azt kapja, amire szüksége van. Ezt viszont csak úgy tudjuk kideríteni, ha jobban megismerjük őket. Hiszek abban, hogy a kapcsolatot kell kiépítenünk azelőtt, hogy támogatást nyújtanánk másoknak.”

Janklowitz rabbi épp ezért látja vendégül a szír családokat. A rabbi elsődleges célja, hogy meghallgassa az embereket és közösséget építsen. A felnőtteknek tolmácsra van szükségük, de a gyerekek jól elboldogulnak e nélkül is.

„Játék közben gyorsan rájönnek, hogyan kell kommunikálni. Tanítómesterként tekintek rájuk, mert ők tudják, hogy kell a szavakon túl kapcsolatot teremteni”, mondja.

Az estek után sem szakad meg a kapcsolat a szír családok és a rabbi között. Az FBI adatai szerint 23%-al nőttek a vallási alapú gyűlölet bűncselekmények 2017-ben. Janklowitz munkájának köszönhetően a zsidó és muszlim közösségek szolidárisak maradtak egymással a tragédiák során.

„Amikor muszlimokat ért támadás, mi segítettünk. És amikor zsinagógákkal történt ugyanez, ők jöttek el hozzánk”, tette hozzá. „Nem ez volt az eredeti célunk, de fantasztikus, hogy ez is megtörténhetett.”

És még egy kedves emlék. Janklowitz egyszer véletlenül összetalálkozott az egyik családdal egy parkban. „Kívülről csak annyit lehetett látni, hogy egy vallásos zsidó és egy angolul alig beszélő, vallásos muszlim család tagjai régi barátként üdvözlik egymást. De számunkra ez sokkal inkább azt jelentette, milyen sok szeretet fakad abból, ha emberek leülnek egymással egy asztalhoz.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp