Kilenc izraeli innováció a TIME magazin 100-as listáján

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az amerikai TIME magazin több különkiadást is megjelentet minden évben. Az év embere és a világ 100 legbefolyásosabb közéleti szereplője mellett a legjobb találmányokról is szól egy lapszám.

Az idei száz legjobb innovációt úgy jelölték ki, hogy melyek voltak azok, amelyek „jobbá, okosabbá és egy kicsit viccesebbé” tették a világot. Ezek az újítások arról is szólnak, hogy „hogyan élünk a mindennapokban és hogyan gondolkodunk arról, hogy mi lehetséges” – vallják a lapszerkesztők.

A lista összeállításában az újságírók véleménye mellett az online leadott szavazatoknak is volt szerepe. Az értékelés fő szempontjai az eredetiség, a kreativitás, a hatás, a kitűzött cél és a hatékonyság voltak. A kiválasztott területeket illetően több innováció érkezett a kiterjesztett- és a virtuális valóság területéről, de népszerű volt az egészségmegőrzés, a fenntarthatóság és a közlekedés is.

Izraelből kilenc innováció került be a kiadványba.

Az OrCam MyEye 2 szemüvege vakok és gyengénlátók számára nyújt segítséget. A mesterséges intelligencia felhasználásával készült, szemüvegre csatolt eszköz elmondja a viselőjének, hogy mi van abban az irányban, amerre néz. Felismeri a pénzérméket és az arcokat is. (A működéséről itt írtunk bővebben.)

orcam_myeye_2.png

Fotó: OrCam MyEye2

WaterGen Genny gépe a levegőből készít ivóvizet. Elektromossággal és napelemmel egyaránt működik, és naponta 27 liter vizet állít elő. (A WaterGen termékeiről már többször írtunk a blogon.)

watergen_genny.png

Fotó: WaterGen Genny

Az ECOncrete környezetbarát, a terhelésnek mégis jobban ellenálló, főként tengervízben használatos betont fejlesztett ki. (Nemrégiben ez a termék nyerte meg a Virgin Pitch to Rich Tel Aviv startup versenyt, melyről itt számoltunk be.)

Fotó: ECOconcrete

Temi egy személyi robot, vagy ha úgy tetszik, a világ első robot inasa. Érintőképernyőn keresztül és hangvezérléssel is irányítható, hogy milyen munkát végezzen el a ház körül. Ára 2.000 dollár.

temi_personal_robot.png

Fotó: Temi

Az ElliQ robotot az Intuition Robotics fejlesztette ki idősek számára, és egyfajta társként szolgál a magány ellen.

elliq_robot.jpg

Fotó: ElliQ

TytoHome egy kézieszköz, amellyel többféle otthoni vizsgálat is elvégezhető. A szív, tüdő, bőr, fül, torok és hasi vizsgálatokeredményét a Tyto Care egészségügyi szolgáltató központjában értékelik ki a nap 24 órájában.

Fotó: TytoHome

Nerivio szintén egy egészségügyi innováció. A Theranica Bioelectronics terméke az akut migrénben szenvedők számára készült. A felső karon elhelyezett eszköz a test idegpályáját stimulálja annak érdekében, hogy csökkenjen a fájdalom.

Fotó: Nerivio

Az Eviation Aircraft Alice 9 üléses repülőgépének minden rendszere elektromos, és sokkal alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, mint más gépeknek.

Fotó: Eviation Alice

Lemonade egy online biztosító, amelynek „Giveback” programja a kötvénytulajdonosok számára lehetővé teszi, hogy bizonyos, fel nem használt összeg adomány formájában kerüljön elszámolásra. 2019 júliusáig ez az összeg 631.540.17 dollár volt.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp