Kilenc izraeli innováció a TIME magazin 100-as listáján

Az amerikai TIME magazin több különkiadást is megjelentet minden évben. Az év embere és a világ 100 legbefolyásosabb közéleti szereplője mellett a legjobb találmányokról is szól egy lapszám.

Az idei száz legjobb innovációt úgy jelölték ki, hogy melyek voltak azok, amelyek „jobbá, okosabbá és egy kicsit viccesebbé” tették a világot. Ezek az újítások arról is szólnak, hogy „hogyan élünk a mindennapokban és hogyan gondolkodunk arról, hogy mi lehetséges” – vallják a lapszerkesztők.

A lista összeállításában az újságírók véleménye mellett az online leadott szavazatoknak is volt szerepe. Az értékelés fő szempontjai az eredetiség, a kreativitás, a hatás, a kitűzött cél és a hatékonyság voltak. A kiválasztott területeket illetően több innováció érkezett a kiterjesztett- és a virtuális valóság területéről, de népszerű volt az egészségmegőrzés, a fenntarthatóság és a közlekedés is.

Izraelből kilenc innováció került be a kiadványba.

Az OrCam MyEye 2 szemüvege vakok és gyengénlátók számára nyújt segítséget. A mesterséges intelligencia felhasználásával készült, szemüvegre csatolt eszköz elmondja a viselőjének, hogy mi van abban az irányban, amerre néz. Felismeri a pénzérméket és az arcokat is. (A működéséről itt írtunk bővebben.)

orcam_myeye_2.png

Fotó: OrCam MyEye2

WaterGen Genny gépe a levegőből készít ivóvizet. Elektromossággal és napelemmel egyaránt működik, és naponta 27 liter vizet állít elő. (A WaterGen termékeiről már többször írtunk a blogon.)

watergen_genny.png

Fotó: WaterGen Genny

Az ECOncrete környezetbarát, a terhelésnek mégis jobban ellenálló, főként tengervízben használatos betont fejlesztett ki. (Nemrégiben ez a termék nyerte meg a Virgin Pitch to Rich Tel Aviv startup versenyt, melyről itt számoltunk be.)

Fotó: ECOconcrete

Temi egy személyi robot, vagy ha úgy tetszik, a világ első robot inasa. Érintőképernyőn keresztül és hangvezérléssel is irányítható, hogy milyen munkát végezzen el a ház körül. Ára 2.000 dollár.

temi_personal_robot.png

Fotó: Temi

Az ElliQ robotot az Intuition Robotics fejlesztette ki idősek számára, és egyfajta társként szolgál a magány ellen.

elliq_robot.jpg

Fotó: ElliQ

TytoHome egy kézieszköz, amellyel többféle otthoni vizsgálat is elvégezhető. A szív, tüdő, bőr, fül, torok és hasi vizsgálatokeredményét a Tyto Care egészségügyi szolgáltató központjában értékelik ki a nap 24 órájában.

Fotó: TytoHome

Nerivio szintén egy egészségügyi innováció. A Theranica Bioelectronics terméke az akut migrénben szenvedők számára készült. A felső karon elhelyezett eszköz a test idegpályáját stimulálja annak érdekében, hogy csökkenjen a fájdalom.

Fotó: Nerivio

Az Eviation Aircraft Alice 9 üléses repülőgépének minden rendszere elektromos, és sokkal alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, mint más gépeknek.

Fotó: Eviation Alice

Lemonade egy online biztosító, amelynek „Giveback” programja a kötvénytulajdonosok számára lehetővé teszi, hogy bizonyos, fel nem használt összeg adomány formájában kerüljön elszámolásra. 2019 júliusáig ez az összeg 631.540.17 dollár volt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp