96 éves korában vándorolt ki Izraelbe egy holokauszt-túlélő, aki harcolt a nácik ellen

Michael Okunieff régi álma teljesült, amikor megkapta az izraeli állampolgárságot. Az idős holokauszt-túlélő partizánként harcolt a nácik ellen.

A 96 éves Michael Okunieff még utoljára ellátogatott a chicagói zsidó temetőbe, hogy elbúcsúzzon néhai feleségétől, majd repülőre szállt, és Izrael felé vette az irányt. Okunieff azért utazott a Szentföldre, hogy alijázzon, vagyis az izraeli hazatérési törvény alapján ott telepedjen le, és állampolgárságot kapjon.

Michael Okunieff caládja körében a Ben-Gurion repüpőtéren

Okunieff 1923-ban született Vilniusban, amelyet elfoglaltak a nácik, amikor 18 éves volt, és a többi zsidóval együtt gettóba kényszerítették. Okunieff itt csatlakozott az Abba Kovner által alapított ellenállócsoporthoz, amely sikertelenül próbált felkelést szítani a nácik ellen.

A csoport tagjai ekkor a gettóból a közeli erdőbe szöktek, és ott rejtőztek el. A partizánok innen folytatták a zsidók kimentését a gettóból és a harcot a nácik ellen, egészen a gettó 1943-as felszámolásáig.

Okunieff a háború után az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 67 éven át dolgozott háziorvosként. 93 évesen ment nyugdíjba.

Az idős holokauszt-túlélő mindig is közel állt Izraelhez, 1947-48 között például a Müncheni Egyetem orvostanhallgatójaként fegyvereket vásárolt a feketepiacon, amiket addig rejtegetett, amíg egy csoport ki nem csempészte azokat Izraelbe. Emiatt vád alá is helyezték.

Több mint 600 magyar zsidó vándorolt ki Izraelbe az elmúlt nyolc évben – Kibic Magazin

2012 óta közel 180 ezer zsidó bevándorló (olé) érkezett Izraelbe. A most közzétett adatok szerint a világ 66 országából jöttek új olék az elmúlt nyolc évben. A Népességi és Bevándorlási Hivatal most közzétett adatai szerint 2012 óta 66 országból összesen 179 849 zsidó vándorolt be (alijázott) Izraelbe.

Okunieff döntésében, hogy éppen most költözik Izraelbe, az is közrejátszott, hogy a lánya, 10 unokája és 21 dédunokája is ott él. A repülőtéren több tucatnyi rokona várta.

Okunieff viccesen azt nyilatkozta, hogy Izraelnek jött segíteni a túlélésben. „Szeretem Izraelt, szeretnék itt élni. Örülök, hogy itt lehetek, és megpróbálok segíteni a családomnak, amiben csak tudok” – mondta.

(Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp