Afrika – egyeseknek pokol, másoknak mennyország

A 16 éves Mina a polgárháború dúlta Etiópiában él bátyjával és nagyanyjával. Családjuk zsidó származású, és egy napon úgy döntenek, hogy elhagyják otthonukat és elutaznak a lány már Izraelben élő édesanyjához. Mina hatalmas dilemma előtt áll: otthagyja a szerelmét, Elit, vagy tartson a családjával?

„Az élet itt maga a pokol, de nekünk le kell győznünk a poklot, nem igaz?”, kérdezi az egyik szereplő a Fügefa című filmben, amelyet Aalam-Warqe Davidian rendezett. A történet Etiópiában, Addis Ababában játszódik 1989-ben az etióp polgárháború idején. A film mégsem a harcokra koncentrál, sőt csak néhány apró jelből érzékeljük, hogy mi készülődik, zajlik a háttérben.

A film a 16 éves Mina életét mutatja be, aki az etióp lányok mindennapjait éli, iskolába jár, segít a nagyanyjának, akivel kettesben él, amióta a családja elmenekült Izraelbe, és szerelmes a szomszéd fiúba, Elibe.

A fiú egy fügefánál bujkál az otthonától nem messze, hogy elkerülje a besorozást, ami minden fiatal fiúra vár ebben az országban. Rajta kívül szinte csak olyan férfiak jelennek meg a filmben, akik háborús sérüléseket szenvedtek. Mina testvérének a fél karja hiányzik, és egy nap a fügefánál egy katonára bukkannak, akik épp véget akar vetni az életének. Neki mindkét lábát levágták, és csak a porban csúszva, támaszkodva tud helyet változtatni.

Mina minden nap meglátogatja Elit a fügefánál, és abban reménykednek, hogy hamarosan mindannyian Izraelbe menekülhetnek a polgárháború borzalmai elől. Először Elinek kéne távoznia egy családdal, aztán Mina menne a nagymamával, ám úgy alakul, hogy mégis a lány és a nagyanyja kapja meg elsőként a menekülési engedélyt. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Eli bent ragad Etiópiában.

A finom eszközökkel építkező történet lassan, de elkerülhetetlenül halad a tragédia felé.

A rendező, Davidian a saját élményeiből merítve írta meg a történetet. Ő 11 éves lányként hagyta el Etiópiát, a polgárháború vége felé. A filmben érezhető is, hogy az alkotónak személyes tapasztalat állt a rendelkezésére, jól ismeri a közeget, amelyet bemutat minden jó és rossz oldalával.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT!

További infók a filmről:

Fügefa

A 16 éves Mina a polgárháború dúlta Etiópiában él bátyjával és nagyanyjával. Családjuk zsidó származású, és egy napon úgy döntenek, hogy elhagyják otthonukat és elutaznak a lány már Izraelben élő édesanyjához. Mina hatalmas dilemma előtt áll: otthagyja a szerelmét, Elit, vagy tartson a családjával? A terve, melyet Eli megmentésére kieszel, nem az elképzelése előtt alakul…

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp