Női szerepekről, zsidóságról Turi Tímeával és Hidas Judittal

Irodalmi beszélgetések főzéssel, kóstolással. A Kibic Irodalmi Szalon idei utolsó vendége december 4-én 18 órakor Turi Tímea költő, a Magvető kiadó főszerkesztője, akivel női szerepekről, zsidóságról beszélgetünk az Anna visszafordul című kötete kapcsán, valamint arról, a főzés mennyire része az életének.

Turi Tímea 1984-ben született, érettségiig szülővárosában tanult. Felsőfokú tanulmányokat Szegeden folytatott. 2004-től a Szegedi Egyetem című hetilap munkatársa. A Magyar Rádió külsős újságírójaként dolgozott. 2012-től a Magvető Könyvkiadó szerkesztője, 2017-től főszerkesztője. Tevékenységét számos díjjal és ösztöndíjjal ismerték el, legutóbbi kötete Anna visszafordul címmel jelent meg.

A kötetről:

Anna Karenina visszafordul a peronról, Emma Bovary a tenyészvásáron a férfiakat méregeti, Solvejg megunja a várakozást, és elköltözik. Turi Tímea verseskötete irodalmi, mitológiai és hétköznapi nők történetein keresztül vizsgálja a nemek közötti munkamegosztás konfliktusait. A férfi-nő kapcsolatok dialektikája a maga összetettségében jelenik meg a versekben, csakúgy, mint a felnőtt élet játszmái: ugyanazok a mozzanatok tűnhetnek megalkuvónak és bölcsnek is. Az Anna visszafordul a szerző előző köteteinek kérdéseit tovább- és máshogy gondolva továbbra is a felnőtt élet döntéshelyzeteit kutatja, a kortárs társadalmi problémákat az egyén megszólalásának lehetőségein keresztül vizsgálva.

Szegedi Judit kritikus:

Turi Tímea verseskötete, ami felületes olvasatra lehetne egy flegma, női fölényeskedéssel teletűzdelt feminista kiáltvány, de nem az. Válaszkeresés. Arra a kérdésre, hogy mi a szerelem.

A kötet ihletői, szereplői a nők. Hétköznapiak, irodalmiak, mitológiaiak. Akiket eddig vagy nem ismertünk, vagy nem úgy ismertünk, ahogy Turi Tímea bemutatja. Az Anna visszafordul a férfi és nő közötti munka- és szerepmegosztás konfliktusait vizsgálja. Gyakorlatilag oda lyukad ki, hogy az alapkonfliktus éppen az, hogy ez a megosztás nem létezik. A nő főz, mos, takarít, feláldoz, lemond, gyereket szül, a férfi meg nem csinál semmit – ez volna az első versciklus tartalmi hozadéka. Ironikus, kissé felsőbbrendű felhanggal, hatalmas lendülettel zúdítja az olvasóra a nők sokszínűségét, hirdetve, hogy mennyivel többek, mint a férfiak. Mintha egy harcos amazon emelne szót ez elnyomott nőkért.

A lendület a második ciklusra kissé alábbhagy. Bölcs módjára törli arcon az embert az igazsággal, amit egyébként mindenki tud és érez, de kimondani nem mer: a nők nem elnyomott szerencsétlenek. Elvált nők, hű családanyák, éhes kamaszlányok, ha úgy van kedvük, akkor léha erkölcsű cédák. Ahogy az első ciklus felemeli a nőt az erkölcsi piedesztálra, úgy húzza vissza onnan, folyamatos határozatlanságban tartva, töprengésre késztetve, a második.

Jegyvásárlás itt:

Jegy.hu – Vendégkönyv Turi Tímeával – a Kibic Magazin Irodalmi kóstolója a Csányi5-ben

December 4-én 18:00-tól, Turi Tímea költővel és a Magvető Kiadó főszerkesztőjével beszélget és főz Hidas Judit, a Kibic Magazin főszerkesztője. A menü:- részletek az Anna visszafordul című kötetből és beszélgetés- főfogás: latkesz- desszert: jókedv Jegyek a helyszínen és a jegy.hu-n vásárolhatók. A Kibic Magazin különleges irodalmi kóstolót indított a Csányi5-ben 2019.

Az esemény Facebook oldala itt található:

https://www.facebook.com/events/516376528924267/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp