Horogkereszteket festettek a Hegedűs a háztetőn írójának kijevi szobrára

Vandálok horogkeresztet festettek Kijevben Sólem Aléchem zsidó író szobrára – közölte hétfőn a Facebookon Mose Reuven Aszman, Ukrajna főrabbija.

„Egy újabb provokáció zsinagógánkkal szemben… ma reggel” – írta a főrabbi bejegyzésében, amelyben nyilvánosságra hozta a belvárosban álló megrongált szoborról készült fotókat. Ezeken a világhírű író teljes alakú bronzszobrán két, vörös festékkel felvitt horogkereszt látható, egy elöl, egy pedig az oldalán.

A szobor nem messze áll az ukrán főváros központjában lévő zsinagógától. A főrabbi feljelentést tett, a rendőrség pedig garázdaság címén eljárást indított. Lefoglalták a közelben lévő köztéri kamerák felvételeit, hogy kézre kerítsék az elkövetőket.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter a Twitteren „szörnyű és undorító” cselekménynek nevezte az antiszemita incidenst, és sürgette a hatóságokat, hogy mielőbb vonják felelősségre a tetteseket.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) múlt héten megjelent jelentése szerint Ukrajnában 2015-höz képest 14 százalékkal emelkedett a lakosság antiszemitizmusra való hajlandósága. Ukrajna a vizsgált államok közül Lengyelország és Dél-Afrika mögött a harmadik legantiszemitább országnak bizonyult. A negyedik helyre Magyarország került.

Magyarország a legantiszemitább országok között Európában – Kibic Magazin

A Rágalmazásellenes Liga legújabb felmérése szerint Lengyelország, Ukrajna mellett Magyarországon a legmagasabb a lakosság antiszemitizmusra való hajlandósága. Szerintük az antiszemitizmus erősödésében a kormány Soros-ellenes kampányának is szerepe van. A New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) egy újabb felmérést készített, hogy megmérje az egyes országok lakosságának antiszemitizmusra való hajlandóságát.

Sólem Aléchem, eredeti nevén Sólem Rabinovics zsidó vallású, jiddis nyelven alkotó orosz író volt. 1859-ben született a cári Orosz Birodalomban, a Kijev közeli Perejaszlavban, és 1916-ban halt meg New Yorkban. Tóbiás, a tejesember című regénye (1894) nyomán készült a Hegedűs a háztetőn című musical (1964) és az azonos című film (1971), amely a legismertebb angol nyelvű filmalkotás a kelet-európai zsidóság életéről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp