Egy libanoni milliárdos Izraelnek ajándékozza az árverésen megvásárolt náci relikviákat

Abdallah Chatila azért vásárolta meg a tíz relikviát egy müncheni árverésen, hogy azok ne kerüljenek neonácik kezébe. A megvásárolt tárgyakat egy izraeli alapítványnak fogja adományozni.

Abdallah Chatila, egy Svájcban élő libanoni milliárdos a müncheni Hermann Historica aukciós ház által, múlt hét szerdán rendezett árverésen vásárolt meg tíz, Hitlerhez és más náci vezetőhöz köthető tárgyat. Köztük Hitler keménykalapját, szivardobozát, írógépét és a Mein Kampf egy ritka példányát. Chatila a tárgyakért 545 ezer eurót fizetett.

Hitler bekeretezett fotója a Hermann Historica aukciós ház kínálatából

A Bejrútban, keresztény családban született üzletember egy svájci lapnak azzal indokolta a náci relikviák megvásárlását, hogy azok „ne kerülhessenek rossz kezekbe”.

„A szélsőjobboldali populizmus és antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed, nem akartam, hogy a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel azokat”

– mondta Chatila, aki legszívesebben elégetné a tárgyakat, de ezt azért nem teszi, mert a történészek szerint meg kell őrizni ezeket a kollektív emlékezet érdekében.

Chatila ezért felvette a kapcsolatot az Izrael számára adományokat gyűjtő Keren Hayesod alapítvánnyal, hogy nekik ajándékozza a megvásárolt relikviákat. A libanoni milliárdos azt reméli, hogy a tárgyak egy izraeli múzeumba fognak kerülni.

Az aukció megtartása korábban nagy felháborodást okozott Németországban, különösen a zsidó közösség körében. Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetség elnöke megpróbálta elérni, hogy az aukciós ház ne tarthassa meg az árverést, azonban nem járt sikerrel.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp