Egy libanoni milliárdos Izraelnek ajándékozza az árverésen megvásárolt náci relikviákat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Abdallah Chatila azért vásárolta meg a tíz relikviát egy müncheni árverésen, hogy azok ne kerüljenek neonácik kezébe. A megvásárolt tárgyakat egy izraeli alapítványnak fogja adományozni.

Abdallah Chatila, egy Svájcban élő libanoni milliárdos a müncheni Hermann Historica aukciós ház által, múlt hét szerdán rendezett árverésen vásárolt meg tíz, Hitlerhez és más náci vezetőhöz köthető tárgyat. Köztük Hitler keménykalapját, szivardobozát, írógépét és a Mein Kampf egy ritka példányát. Chatila a tárgyakért 545 ezer eurót fizetett.

Hitler bekeretezett fotója a Hermann Historica aukciós ház kínálatából

A Bejrútban, keresztény családban született üzletember egy svájci lapnak azzal indokolta a náci relikviák megvásárlását, hogy azok „ne kerülhessenek rossz kezekbe”.

„A szélsőjobboldali populizmus és antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed, nem akartam, hogy a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel azokat”

– mondta Chatila, aki legszívesebben elégetné a tárgyakat, de ezt azért nem teszi, mert a történészek szerint meg kell őrizni ezeket a kollektív emlékezet érdekében.

Chatila ezért felvette a kapcsolatot az Izrael számára adományokat gyűjtő Keren Hayesod alapítvánnyal, hogy nekik ajándékozza a megvásárolt relikviákat. A libanoni milliárdos azt reméli, hogy a tárgyak egy izraeli múzeumba fognak kerülni.

Az aukció megtartása korábban nagy felháborodást okozott Németországban, különösen a zsidó közösség körében. Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Szövetség elnöke megpróbálta elérni, hogy az aukciós ház ne tarthassa meg az árverést, azonban nem járt sikerrel.

(Times of Israel)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp