A gyilkos vagy az áldozat gyermekének nehezebb lenni?

A tolmács egy valódi road movie, amelyben egy idős zsidó férfi és egy SS-tiszt fia azért utazik keresztül Szlovákia csodás tájain, hogy megismerjék szüleik II. világháborús múltját. A filmet a 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon vetítik.

A családunk múltjával sosem késő szembenézni, még idős korunkban is sok mindent megmagyarázhat az, ha megismerjük szüleink tetteit, vagy éppen a velük történt borzalmakat. Hogy mindez miként hatott a saját életünkre, hogy miért lettünk erőszakosak, bezárkózóak, alkoholisták, szorongók vagy az életet túlpörgető, megfáradt playboyok. A tolmács című cseh, szlovák és osztrák koprodukcióban készült filmdráma pont egy ilyen szembenézés történetét meséli el.

Jiří Menzel és Peter Simonischek A tolmács című filmben

A film nyitó jelenetében a 80-as éveiben járó szlovákiai zsidó Ali Ungár Bécsbe utazik egy pisztollyal a zsebében, hogy találkozzon azzal az SS-tiszttel, aki agyonlövette a szüleit a holokauszt idején. A volt náci tiszt helyett azonban a fia, a 70 éves Georg nyit ajtót, aki közli Alival, hogy az apja, aki amúgy több száz embert gyilkolt meg, halott.

Némi szóváltás és egy megrongált postaládát követően Georg felbérli a korábban tolmácsként dolgozó Alit, hogy utazzon el vele néhány napra, és keressék fel azokat a helyeket Szlovákiában, ahol az apja az SS tagjaként megfordult a háború idején. A két eltérő karakterű, idős férfi egy piros Mercedesben Besztercebánya felé veszi az irányt, hogy a kezdetben még szórakoztatónak induló utazásra hamarosan rátelepedjenek a múlt sötét árnyai.

Ezekkel az árnyakkal úgyanúgy szembe kell néznie a náci apja által elkövetett szörnyűségeket megismerő Georgnak, mint a szülei sorsa után kutató Alinak. A két férfi az út során összebarátkozik, de a feltárt múlt mindkettőjüket alaposan megviseli.

„Szerinted könnyebb egy gyilkos fiának lenni, mint egy áldozat fiának?”

– teszi fel a kérdést Georg Ali lányának, aki erre ugyan eléggé kiborul, a film cselekménye alapján viszont a válasz nem ennyire egyértelmű.

A tolmácsot a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először, és Szlovákia ezt a filmet jelölte a 2019-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, azonban nem válogatták be a végső öt jelölt közé. A filmet Martin Šulík rendezte, Ali szerepében az Oscar-díjas cseh filmrendező, Jiří Menzel látható, Georgot pedig az osztrák Peter Simonischek alakítja, aki a nagysikerű Toni Erdmann című filmből lehet ismerős a hazai közönség számára.

A tolmács (Tlmočník)

Szlovák, cseh, osztrák filmdráma, 2018 (113 perc)

A filmet a 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon lehet megtekinteni. Részletek és jegyvásárlás: http://zsifi.org/portfolio-item/a-tolmacs/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp