Magyarország a legantiszemitább országok között Európában

A Rágalmazásellenes Liga legújabb felmérése szerint Lengyelország, Ukrajna mellett Magyarországon a legmagasabb a lakosság antiszemitizmusra való hajlandósága. Szerintük az antiszemitizmus erősödésében a kormány Soros-ellenes kampányának is szerepe van.

A New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) egy újabb felmérést készített, hogy megmérje az egyes országok lakosságának antiszemitizmusra való hajlandóságát. Míg azonban a korábbi kutatásokban 100 országban végeztek felmérést, addig a mostaniban csak a következő 18, zömében európai ország fért bele: Argentína, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország és Ukrajna.

Az ADL szerint azért ezeket az országokat választották, mert egyrészt itt él nagyobb számú zsidó közösség, másrészt pedig korábbi felmérések alapján ezekben az országokban volt magas szintű az antiszemitizmus. Ezúttal a közel-keleti és az észak-afrikai országokat nem vizsgálták.

A felmérés eredménye alapján az európaiak negyede ért egyet valamilyen antiszemita sztereotípiával. A mértek között a legantiszemitább országok Lengyelország (a lakosság 48 százaléka vallott antiszemita nézeteket), Dél-Afrika (47 százalék), Ukrajna (46 százalék) és Magyarország (42 százalék) lettek.

Az ADL jelentésében összehasonlította az idei eredményeket a 2015-ös felméréssel, és lehetséges okokat is megemlített a változásra. Lengyelországban, ahol 11 százalékos emelkedést mértek, a zsidók kárpótlásának ügyét és a kormány azon törekvéseit emelték ki, amellyel megpróbálják jelentékteleníteni a lengyelek holokausztban játszott szerepét. Dél-Afrikában az országban erősen jelenlévő Izrael-ellenes BDS-mozgalmat említik, a 14 százalékos emelkedést mutató Ukrajnában pedig azt, hogy mind az elnök, mind pedig a miniszterelnök zsidó származású.

Magyarországon csak kismértékű, két százalékos emelkedést mértek. Kiemelték viszont a magyar kormány Soros-ellenes kampányát, mint lehetséges okot az emelkedésre.

A legalacsonyabb arány Svédországban született, itt a lakosság négy százalékánál találtak antiszemitizmusra való hajlandóságot. Az Egyesült Királyságban pedig, ahol tavaly rekordszámú volt az antiszemita támadások száma, csak 11 százalékot találtak antiszemitának.

A felmérésben hat nyugat-európai ország esetében azt is megvizsgálták, hogy milyen hatása volt az antiszemita attitűdre a 2015 óta érkezett, nagy számú muszlim bevándorlónak. A felmérés szerint a Belgiumban, Britanniában, Franciorszogban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban élő muszlimok körében nagyobb arányú volt az antiszemitizmusra való hajlandóság a teljes lakossághoz képest. Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy kapcsolatot teremtettek zsidókkal, és jobb véleményük volt Izraelről, mint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élő muszlimoknak.

(Haaretz, AP)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp