Az Európai Zsidó Szövetség elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak

Köszönetet mondott a ciszjordániai zsidó telepekkel kapcsolatos magyar kormányzati álláspontért, Magyarország Izrael melletti következetes kiállásáért valamint az EMIH-el kötött átfogó megállapodásért Orbán Viktornak írt levelében Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke.

Margolin üzenetében emlékeztetett arra, hogy a világon számos országban vannak vitatott hovatartozású területek, és igazságtalan Izraelt más mércével mérni. Ezért üdvözölte, hogy a magyar kormány „szembehelyezkedett” az Európai Unió Washingtont bíráló nyilatkozatával. Az Egyesült Államok ugyanis a napokban egyértelművé tette: már nem tekinti a nemzetközi jogba ütközőnek zsidó telepek létesítését Ciszjordániában.

Menachem Margolin rabbi

„A valódi vezetés ismérve kiállni valamiért, ami helyes és valami ellen, ami nem az, szemben akár egy nyilvánvaló konszenzussal is. Becsületességet, bátorságot, elszántságot mutat” – szögezte le az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke.

A rabbi – aki a Brüsszeli központú Európai Zsidó Szövetség megalapítója is – az EU-étól eltérő magyar állásfoglalás mellett háláját tolmácsolta azért a megállapodásért is, amelyet a magyar kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) hétfőn kötött.

Átfogó megállapodást kötött a kormány az EMIH-hel – Kibic Magazin

Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot, amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz. Átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH).

„Egyértelmű az Ön elkötelezettsége a zsidó nép mellett, valamint hogy támogatja azt a fontos szerepet, amit a zsidóság az Ön nagyszerű országának kulturális, polgári és gazdasági fejlődésében játszott” – írta a rabbi.

A leginkább a chabad hálózatához tartozó közösségeket és szervezeteket magában foglaló Európai Zsidó Szövetségnek az EMIH, illetve annak vezető rabbija, Köves Slomó által létrehozott Tett és Védelem Alapítvány (TEV) is tagja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp