Anyuci szeme fénye

Romain Gary, a legismertebb XX. századi francia író életéről készült filmben központi szerepet kap az édesanyjával való kapcsolata, aki szinte belekényszerítette sikereibe. A Hajnali ígéret a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó előadása, és még több más időpontban kerül vetítésre.

“Nem szabadna, hogy bárki ennyire szeressen. Még az édesanyád sem” – véli a film főhőse.

Mit jelent az anyai szeretet? Vajon hol a határ és mivel teszünk a legjobbat a gyerekünknek? Ha mindig az elfogadásnál, a középútnál maradunk? Vajon lehetett-e volna sikeres és zseniális író Romai Gary-ből az anyja őrült elvárásai nélkül? A Hajnali ígéret című filmben a híres francia író gyerekkorát és fiatalságát, anyjával és a nőkkel való kapcsolatát követheti végig a néző a múlt század grandiózus díszletei előtt.

Gary anyja a klasszikus önfeláldozó anyatípust testesíti meg, aki feladta színésznői karrierjét a fia miatt, és amellett, hogy sikeres ruhatervező, majd étteremtulajdonos, be nem teljesült álmait a fia által akarja megvalósítani. Szinte szuggerálja belé, hogy belőle csak zseniális író, hős katona válhat.

Ha hiszünk az önbeteljesítő jóslatokban vagy abban, hogy a gyerekbe vetett hit legalább olyan fontos a későbbi siker szempontjából, mint a tényleges képességei, akkor itt van rá egy jó példa.

Nem kevésbé kemények az elvárások az anya részéről azzal kapcsolatban, hogyan kell a fiúnak férfiként viselkednie akár a férfiakkal, akár a nőkkel szemben. Az ideális férfi elbűvöli a nőt, de sosem tiszteli. Ez az, amitől az anya fiatal nőként szenvedett, még ezt tartja a legférfiasabb viselkedésnek.

Az anya és a fia között sem alakul ki partneri kapcsolat, a fiú egyszerre imádja és retteg az anyjától, szabadulna az elvárásoktól. A film szerint Gary ezen a téren is teljesíti a rá mért feladatot: olyan férfivá válik, akit mindenki csodál, de a szeretetét sosem kapja meg senki.

Izgalmas látni a filmben azt a folyamatot, amelynek során egy olyan nő, aki maga is áldozata volt egy ilyen alárendelő viszonynak, ugyanezt állítja mintának a fia számára is.

A film során sokáig úgy tűnik, a fiú nem tudja megugrani az anyja által magasra tett lécet. Folyamatos kudarcok érik, ami iránt az anya egyébként semmilyen megértést nem tanúsít. Garynek keményen kell küzdenie, hogy megkaphassa az anya elismerését.

A küzdelem az anya korai halálával azonban mégis tragédiába torkollik. Gary a már belsővé tett elvárásoknak megfelelően nagy író lesz, sikert sikerre halmoz. Az már más kérdés, talált-e megnyugvást is a sokak által irigyelt életben.

JEGYEKÉRT KATT AZ ALÁBBI LINKRE:

Hajnali ígéret

“Nem szabadna, hogy bárki ennyire szeressen. Még az édesanyád sem” – véli a film főhőse. Romain Gary, a legismertebb XX. századi francia író életéről készült filmben központi szerepet kap az édesanyjával való kapcsolata, aki szinte belekényszerítette sikereibe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp