Meglepetés parti a 100 éves zsidómentőnek

Századik születésnapja utáni napon Jozef Walaszczyk épp egy holokauszt megemlékezésre készülődött Varsóban.

 

Walaszczyk Lengyelország legidősebb Világ Igaza Díjasa, és minden évben számos ilyen ünnepségen vesz részt. De ezúttal valami egészen más történt, amikor a Ferrari megállt a háza előtt, hogy elvigye a helyszínre, írja a JTA.

 

A megemlékezés helyett egy születésnapi ünnepségen találta magát hamarosan a férfi, amelyen őt és 19 másik megmentőt ünnepeltek.

 

„Annyira meglepődtem és meg voltam hatva, hogy mindez értem történik”, mondta Walaszczyk az egyik újságírónak, aki a helyszínen várta. Aztán hozzátette, ez a legnagyszerűbb ajándék, amit valaha kapott.

Jozef Walaszczyk (balra), Edward Mosberg (középen), Jonny Daniels (jobbra) Walaszczyk születésnapi partiján, 2019 november 14-én.
 

Walaszczyk egy gyár vezetője volt a háború alatt, ahol 30 zsidót bújtatott a nácik elől. Aztán egy zsidó nőt, akit a Gestapo üldözött, a saját otthonába vitt, és hamis papírokat adott neki. A nőt végül mégis letartóztatták, Walaszczyk azonban lefizette a rendőröket, hogy engedjék el őt is és még 20 másik zsidót. Ezeket az embereket később bújtatta, és azután is támogatta őket, hogy véget ért a háború.

 

„Mindent azért csináltam, mert így tartottam helyesnek”, mondta a születésnapi ünnepségen. „Sosem gondoltam arra, hogy mindezért díjat vagy bármilyen elismerést kapok egyszer.”

 

Edward Mosberg 93 éves holokauszt túlélő New Jersey-ből repült az esemény kedvéért Varsóba.

 

„Ezek a hősök valami olyasmit tettek, amit a legtöbbünk sosem tenne meg”, mondta. „Ezért számomra megtisztelő a társaságukban lenni, velük ünnepelni.”

 

Jonny Daniels 33 éves izraeli aktivista elmondta, „meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy kimutassuk a nagyrabecsülésünket és tiszteletünket addig, amíg még lehet”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp