Magyarország akadályozta meg, hogy az EU elítélje az USA-t az izraeli telepespolitika támogatása miatt

A magyar külügy arra utasította a diplomatáit, hogy ellenezzenek minden olyan nyilatkozatot, amely az izraeli zsidó telepek jogszerűségével kapcsolatos.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn belejelentette, hogy az Egyesült Államok ezentúl nem feltétlenül tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai (Júdea és Szamária) zsidó telepeket. Az Európai Unió a bejelentés kapcsán szeretett volna egy, mind a 28 tagállam által támogatott elítélő nyilatkozatot kiadni, ám ezt a Times of Israel értesülési szerint Magyarország megvétózta.

Az USA szerint nem ellentétesek a nemzetközi joggal a ciszjordániai zsidó telepek – Kibic Magazin

Az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. Az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn tartott sajtókonferenciáján leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania.

A lap úgy tudja, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter arra utasította a magyar diplomatákat, hogy ellenezzenek minden olyan nyilatkozatot, amely az izraeli zsidó telepek jogszerűségével kapcsolatos, még akkor is, ha az csak általánosan van megfogalmazva, és kerüli Washington politikájának közvetlen kritikáját. Magyarország már korábban azt is megakadályozta, hogy az EU elítélje az Egyesült Államokat azért, mert Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Az egységes elítélő nyilatkozat hiányában Németország, Franciaország és Spanyolország saját nyilatkozatot volt kénytelen kiadni az ügyben. Pompeo bejelentésével kapcsolatban nem csak EU-s országok, de Moszkva és Ankara is rosszallásának adott hangot.

A moszkvai diplomáciai tárca az amerikai döntést újabb, a közel-keleti rendezés nemzetközi jogi alapjának lerombolására irányuló lépésként értékelte, írja az MTI. A török diplomácia vezetője pedig kijelentette, hogy egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett.

Izraelben üdvözölték az amerikai döntést, palesztin részről viszont azt hangsúlyozták, hogy az amerikai kormányzatnak nincs felhatalmazása a zsidó telepekről rendelkező nemzetközi határozatok megsemmisítésére.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp