Szenes Hanna szobrot kap Budapesten

A II. kerülteti Széna téren terveznek szobrot állítani Szenes Hanna költőnek, Izrael nemzeti hősének, nem messze attól a helytől, ahol 75 évvel ezelőtt kivégezték.

A Hosszúlépés kezdeményezésére több olyan nőnek is terveznek szobrot állítani Budapesten, akik hősök és példaképek voltak. A főváros közel 1200 szobrából ugyanis mindössze 35 sorolható ebbe a kategóriába. A kezdeményezés mellé állt a fővárosi önkormányzat, illetve a II. kerület vezetése is csatlakozott. Az első szobrot tegnap, egy sajtótájékoztatón jelentette be Őrsi Gergely, a kerület polgármestere.

Őrsi elmondta, hogy kezdeményezi a hamarosan megújuló Széna téren, az egykori buszpályaudvar helyén Szenes Hanna szobrának felállítását. „Itt fogjuk felállítani ennek a kezdeményezésnek kapcsán az első olyan szobrot, amely méltó emléket állít egy olyan hősnő számára, akiről nemzetközi szintet számtalanszor, Magyarországon, a szülőhazájában még nem emlékeztünk meg” – közölte a polgármester.

A szobrot a tervek szerint a hírhedt Margit körúti fogháztól nem messze állítják majd fel. Szenes Hannát a fogház udvarán végezték ki 1944. november 7-én.

75 éve végezték ki Szenes Hannát – Kibic Magazin

75 éve a mai napon végezték ki a Margit körúti fogház udvaránSzenes Hanna költőt, az ellenállási mozgalom mártírját, Izrael nemzeti hősét. 23 éves volt. Szenes (Anikó) Hanna 1921. július 17-én született Budapesten, asszimilálódott zsidó családból származott, édesapja, Szenes Béla újságíró, színpadi szerző, műfordító volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp