Szenes Hanna szobrot kap Budapesten

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A II. kerülteti Széna téren terveznek szobrot állítani Szenes Hanna költőnek, Izrael nemzeti hősének, nem messze attól a helytől, ahol 75 évvel ezelőtt kivégezték.

A Hosszúlépés kezdeményezésére több olyan nőnek is terveznek szobrot állítani Budapesten, akik hősök és példaképek voltak. A főváros közel 1200 szobrából ugyanis mindössze 35 sorolható ebbe a kategóriába. A kezdeményezés mellé állt a fővárosi önkormányzat, illetve a II. kerület vezetése is csatlakozott. Az első szobrot tegnap, egy sajtótájékoztatón jelentette be Őrsi Gergely, a kerület polgármestere.

Őrsi elmondta, hogy kezdeményezi a hamarosan megújuló Széna téren, az egykori buszpályaudvar helyén Szenes Hanna szobrának felállítását. „Itt fogjuk felállítani ennek a kezdeményezésnek kapcsán az első olyan szobrot, amely méltó emléket állít egy olyan hősnő számára, akiről nemzetközi szintet számtalanszor, Magyarországon, a szülőhazájában még nem emlékeztünk meg” – közölte a polgármester.

A szobrot a tervek szerint a hírhedt Margit körúti fogháztól nem messze állítják majd fel. Szenes Hannát a fogház udvarán végezték ki 1944. november 7-én.

75 éve végezték ki Szenes Hannát – Kibic Magazin

75 éve a mai napon végezték ki a Margit körúti fogház udvaránSzenes Hanna költőt, az ellenállási mozgalom mártírját, Izrael nemzeti hősét. 23 éves volt. Szenes (Anikó) Hanna 1921. július 17-én született Budapesten, asszimilálódott zsidó családból származott, édesapja, Szenes Béla újságíró, színpadi szerző, műfordító volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp