Milyen volt az élet a rendszerváltás idején?

1989 – Az év, mikor Európa önmagára talált címmel rendez kiállítást a Centropa Alapítvány Edward Serotta fotóművész képeiből, aki azért hagyta el az otthonát, az amerikai Georgia állambeli Atlantát, hogy Budapestre költözzön, és dokumentálja a helyi zsidó közösség életét.

Edward korábban soha nem készített képeket forradalomról, demonstrációkról vagy fegyveres harcokról, és nem is kereste ennek lehetőségét. Ahogy azonban a kiállítás bizonyítja: ezek mind rátaláltak.

A bevezető panel bemutatja 1989 eseménytörténetét, majd a további hat panel egy-egy országhoz kapcsolódik. Minden panel egyik oldalán képek és történetek találhatók, melyek a politikai változások előtt készültek. A másik oldalon pedig a változások közbeni és utáni fényképek és történetek találhatók.

A kiállításon Serotta 1988-1990 között készült fotói tekinthetők meg Magyarországról, Lengyelországról, Csehszlovákiáról, Romániáról, Bulgáriáról és Kelet-Németországról.

Edward Serotta az amerikai Georgia állam Savannah városában született 1949-ben. Munkája során dolgozott a Time Magazine, The Guardian, The Washington Post, Reuters, The Observer, Die Zeit és Süddeutsche Zeitung megbízásaiból. Fényképei  több nagyobb múzeum állandó gyűjteményének részét képezik Észak-Amerikában, Európában és Izraelben.

Edward Serotta írt a The Washington Post, The Los Angeles Times, The Chicago Tribute, Ha’aretz, Die Zeit és Tablet számára is.

1991 és 1996 között három könyvet publikált, melyek a közép-európai zsidóság történetéről szólnak. Majd 1997 és 1999 között négy filmet készített az ABC News Nightline számára. 2000-ben Edward két magyar történésszel, Andor Eszterrel és Sárdi Dórával együttműködve léttrehozta a Centropa.org-t, egy zsidó történelmi intézetet. Edward Serotta 1988 óta Európában él: Budapesten, Berlinben, 1977 óta pedig Bécsben.

A kiállítás létrejöttét az Austrian Cultural Forum tette lehetővé.

https://www.facebook.com/events/434807484126180/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp