Az antiszemitizmus miatt nem szavaz több brit közéleti szereplő a Munkáspártra

A közelgő előrehozott választás kapcsán 24 ismert brit közéleti személyiség írt nyílt levelet, amiben közlik, nem szavaznak a Munkáspártra annak antiszemitizmusa miatt. 

A jövő hónapban előrehozott parlamenti választást tartanak Nagy-Britanniában. Ezzel kapcsolatosan jelent meg egy 24 ismert brit közéleti személyiség által aláírt nyílt levél a Guardian című lapban. Ebben az aláírók arra hívják fel a figyelmet, hogy a Jeremy Corbyn által vezetett Munkáspárt ellen az Egyenlőség és az Emberi Jogok Bizottsága hivatalos vizsgálatot indított a zsidók elleni intézményesített rasszizmus miatt.

Jeremy Corbyn

A levélben kiemelik, hogy a brit zsidók amiatt aggódnak, hogy Corbyn személyében antiszemitizmussal kapcsolatba hozható miniszterelnöke lehet az országnak. A Munkáspártból pedig már két zsidó képviselőt is sikerült elüldözni, miközben Corbyn antiszemita személyeket ölel a keblére.

A levélben megjegyzik, hogy nem kellene ignorálni az antiszemitizmust csak azért, mert a jelenlegi miniszterelnök, Boris Johnson Brexit-terve ellen akarna valaki szavazni a Munkáspártra. Az aláírók úgy vélik, hogy hiba lenne kijelenteni, hogy a zsidóellenes előítéletek nem olyan nagy ár azért, amit Johnson tervének meghiúsítása érdekében fizetni kell. 

Mivel a levél aláírói szerint a toleránsabb társadalom felé vezető út a brit zsidókkal való szolidaritás irányába vezet, ezért kijelentik, hogy december 12-én nem fognak a Munkáspártra szavazni. A levél aláírói között találhatók olyan ismert írók, mint John le Carré, Frederick Forsyth és William Boyd, vagy éppen Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója.

Az antiszemitizmus miatt kilépett a Munkáspártból a párt egyik veterán képviselője – Kibic Magazin

Kilépett csütörtökön a Munkáspárt alsóházi frakciójából a legnagyobb brit ellenzéki erő egyik legtekintélyesebb veteránja, Frank Field, a párton belüli antiszemitizmussal indokolva döntését. A 76 éves Field, aki 1979 óta volt a Labour képviselője a londoni törvényhozás választott alsó kamarájában, távozását bejelentő levelében úgy fogalmazott, hogy a Munkáspárt jelenlegi vezetése a brit politikai antiszemitizmus térhódításának egyik hajtóerejévé vált.

A Munkáspárt szóvivője a levéllel kapcsolatban azt közölte, hogy az aláírók között is találhatók olyanok, akiket korábban már vádoltak meg antiszemitizmussal, iszlamofóbiával és nőgyűlölettel. Ráadásul többen közülük a Konzervatív Párt vagy a Liberális Demokraták támogatói. 

A szóvivő kiemelte, hogy a Munkáspártban rendkívül komolyan veszik az antiszemitizmussal kapcsolatos állításokat, és határozott lépéseket tesznek annak érdekében, hogy azt teljes mértékben  kigyomlálják a pártból és a szélesebb társadalomból.

(Guardian)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp