Címkézni kell az EU-ban az izraeli „megszállt területeken” készült termékeket

Az Európai Bíróság keddi döntése szerint minden EU tagállamban szégyencímkével kell ellátni a Júdeából és Szamáriából, Kelet-Jeruzsálemből és a Golán-fennsíkról származó termékeket.

A döntés szerint szerepelni kell a címkéken annak, hogy „izraeli megszállt területen” készültek, írja az israelnationalnews.com.

2015-ben az Európai Bizottság irányelveket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan kell címkével ellátni a Júdeából, Szamáriából, Kelet-Jeruzsálemből és a Golán-fennsíkról származó termékeket. Ennek kapcsán jogi csatározás alakult ki, amelynek ez a keddi döntés tett pontot a végére.

Az indoklás szerint azért kell feltüntetni a termékeken a származási helyet, hogy a fogyasztók ne legyenek megtévesztve afelől, hogy „Izrael állama megszálló hatalomként van jelen ezeken a területeken és nem szuverén entitásként”.

Az Európai Bíróság döntése ezen kívül hozzáteszi, hogy ezeken a helyeken az állam utasítására népességcserét hajtanak végre az izraeliek, amely az emberi jogok nemzetközi egyezményének megsértését jelenti. A fogyasztók a címke nélkül pedig nem tudhatják, hogy a termék esetleg olyan helyről származik-e, ahol megsértik az emberi jogokat, és így nem tudnak tudatos és etikus döntést hozni.”

A döntés kapcsán az Európai Bizottság is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozzák, hogy a címkézés nem az összes izraeli termékre vonatkozik, és hogy az EU nem támogat semmiféle bojkottot illetve szankciókat Izraellel szemben. „Az EU elutasítja a BDS mozgalom arra irányuló tevékenységét, hogy elszigetelje Izraelt.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp