91 éves korában tartotta a bár micváját Brazília egyetlen holokauszt-túlélője

A magyar származású Andor Stern az egyetlen olyan Braziliában született személy, aki túlélte a holokauszt borzalmait. 78 év késéssel úgy döntött, hogy bepótolja a háború miatt elmaradt bár micváját.

A zsidók elleni első nagy náci pogrom, a kristályéjszaka 81. évfordulóján egy bár micvá ünnepséget tartottak Sao Paulo legrégebbi zsinagógájában, a Kehilat Israelben. A 13 éves zsidó fiúk felnőtté avatási szertartása azonban nem csak a dátum miatt volt különleges, de a bár micvá személye sem volt mindennapi. Andor Stern ugyanis 78 év késéssel tartotta meg a hagyományos ünnepséget.

Andor Stern

A most 91 éves Stern az egyetlen olyan Brazíliában született személy, aki túlélte a holokausztot, miután családjával együtt 1944 áprilisában Magyarországról Auschwitzba deportálták.

Stern Brazíliában született, szülei magyar zsidók voltak, akik bányamérnök édesapja munkája miatt jutottak el a dél-amerikai országba. Amikor Andor három éves lett, a család Indiába ment az 1930-as évek elején, majd 1936-ban Magyarországra költöztek, ahol Stern nagyszülei is éltek. A fiatal fiú itt élte meg az első antiszemita atrocitásokat.

Stern nem csak zsidósága miatt vált ellenséggé, brazil állampolgársága miatt sem lehetett biztonságban, miután Brazília a szövetségesek oldalán belépett a világháborúba. Stern egy kárpátaljai internáló táborba került, ahonnan sikerült megszöknie. A szabadságot azonban nem élvezhette sokáig, mert nem sokkal később az egész családot Auschwitzba deportálták, ahol édesanyját és nagyszüleit is a gázkamrákba küldték.

Láttam édesanyámat a kéményen át távozni 1944 október 6-án” emlékezett vissza Stern egy korábbi interjúban. Stern 13 hónapot töltött a koncentrációs táborban, ahonnan 1945-ben 17 évesen és 13 kilósan szabadult. 1948-ban tért vissza Brazíliába, ahol családot alapított, és öt lánya született Jelenleg kilenc unokája van, a dédunokák számát azonban már nem tudja fejben tartani.

Egy pszichológus egyszer azt mondta nekem, hogy aki olyan dolgokon megy keresztül, mint amiken én mentem a háború alatt, az sosem lesz már teljes ember, fejben sosem fogja elhagyni a koncentrációs tábort. Nekem sikerült, szerencsés vagyok”

monda Stern. Nem vagyok hős. Mindennek ellenére nagyon hálás vagyok az életnek mindenért” – tette hozzá.

Toive Weitman, a Stern bár micváját levezénylő rabbi szerint ez az esemény a zsidóság válasza Hitlernek és a nácizmusnak. „Hitler célja a zsidó nép fizikai megsemmisítésén kívül az volt, hogy spirituálisan is megsemmisítsen minket. Nem sikerült neki” vallja a rabbi.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp