Pokorni leveteti nyilas nagyapja nevét a turul szoborról

Néhány hete Rab László hívta fel cikkében a figyelmet ara, hogy Pokorni Zoltán 12. kerületi képviselő nagyapja nyilas háborús bűnös, aki nem méltó arra, hogy a neve az emlékművön szerepeljen.

A 12. kerületi képviselő testület alakuló ülésén Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére döntés született arról, hogy felülvizsgálják a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművén található névsort, írja a hegyvidek.hu.

A polgármester elmondta, elődje, dr. Mitnyan György határozott a turulszobor felállításáról, míg az azon szereplő neveket Szatucsek Tibor helytörténész állította össze. A listán apai nagyapja, Pokorni József, és egyik nagybátyja, a nyolcévesen elhunyt Pokorni Károly is szerepel.

Turul szobor a 12. kerületben

Nemrég a Mozgó Világban jelent meg Rab László cikke arról, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve.

Pokorni Zoltán egyetértett Rab Láaszló véleményével, és hangsúlyozta, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve.

Rab László tanulmánya szerint feltehetőleg nem egyedi esetről van szó. Emiatt Pokorni Zoltán felkérte dr. Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, tekintsék át az emlékmű névsorát.

A szakmai bizottság feladata lesz annak megállapítása, hogy a névsorban szereplő személyek közül kik azok, akik a második világháború alatt nagy valószínűséggel háborús bűntettet követtek el. Emellett javaslatot várnak a történészektől az emlékművel, annak szimbólumával kapcsolatos ellentmondások feloldására a méltó megemlékezés érdekében.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp