Lengyel diákok hoznak rendbe egy helyi zsidó temetőt

Az ország északi részén kerül sor a felújításra, egy olyan városban, ahol több mint egy tucat zsidó család élt a második világháború előtt.

Egy észak-lengyelországi iskola diákjai újították fel a helyi zsidó temetőt. Munka közben a héber betűket is tanulták, és próbálták elolvasni a sírokon lévő feliratokat, írta a The Times of Israel.

A zalewói diákok a tanáraiktól és a helyi paptól kapták ezt a feladatot.

A második világháború előtt Zalewo Németroszághoz tartozott. Több mint egy tucat zsidó család élt ott. A háború alatt a város majdnem teljesen elpusztult. Csupán a zsidó temető maradt meg. Ma nagyjából 3000-en élnek a városkában.

Helyi aktivisták gondozzák a zsidó temetőt. Ebben a hónapban a lengyel zsidó történetével foglalkozó szakértőt hívtak meg a Polin Múzeumból. Krzysztof Bielawski a héber sírfeliratok elolvasására tanította a diákokat.

Múlt héten a diákok elkezdték rendbe tenni a temetőt. Az iskola igazgatóhelyettese, Elzbieta Miedzinska, valamint a helyi pap, Michal Bika is velük tartott. A sírköveket lemosták, átdörzsölték és a zöld növényeket visszavágták.

A munkálatokat a Lengyel-Amerikai Szabadság Alapítvány finanszírozta.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp