A kristályéjszaka évfordulóján ragasztottak sárga csillagokat zsidó helyszínekre Skandináviában

Dániában és Svédországban is feltűntek a Jude (zsidó) feliratú sárga csillagos matricák a kristályéjszakának nevezett pogrom 81. évfordulóján.

Szombaton volt a hírhedt kristályéjszaka 81. évfordulója. Ezen a napon több zsidó helyszínen, Dániában, illetve Svédországban is találtak Jude (zsidó) feliratú sárga csillagos matricákat. Dániában ráadásul egy temetőt is megrongáltak ismeretlenek.

Ella és Henrik Chievitz pataládája a dániai Silkeborgban

A dániai Silkeborgban élő, zsidó származású Ella Chievitz és keresztény férje, Henrik a postaládájukra ragasztva találták meg a sárga csillagot ábrázoló matricát. Ugyanilyet ragasztottak egy stockholmi zsidó kávéházra, illetve a svéd fővárosban található Nagy Zsinagógára is. De Helsingborg és Norrköping zsidó intézményeinek is jutott a matricákból.

A nyugat-dániai Randers zsidó temetőjében pedig több mint nyolcvan sírt gyaláztak meg ismeretlenek. A sírköveket zöld festékkel öntötték le, néhányat közülük le is döntöttek.

A dán és a svéd hatóságok gyűlöletbeszédnek nyilvánították a sárga csillagos matricákat. A helyi rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

(JTA, MTI)

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005


    Egyszeri támogatás:

    Havi támogatás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp