Budapestre érkezett az Élet és halál között című tárlat

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az Embermentő történetek a Holokauszt idejéből című vándorkiállítás szerdán nyílt meg a Holokauszt emlékközpontban, amelyet eddig brüsszeli, hollandiai, szlovákiai, litvániai, lengyelországi és romániai helyszíneken mutattak be.

A december 15-ig látható tárlat tablóin tizenegy ország – Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Ukrajna – képei láthatók.

Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója kiemelte: az áldozatok nevei mellett emlékeznünk kell azokra is, akik szembeszálltak a gonosszal és segítették üldözött, zsidó származású embertársaikat.

Hozzátette:

a tárlat a második világháború alatti zsidóüldözésről szól és azokról, akik zsidókat mentettek, tárgya az ember és minden, ami emberi.

A tárlat magyar fejezete két történetet dolgoz fel, a Fisch családot megmentő katolikus Tátrai Annáét és Csertán Gizelláét, aki menedéket és iratokat biztosított három zsidó nőnek és egy csecsemőnek.

A kiállítás nemzetközi szakértőkből álló csapat együttműködésének eredményeként jött létre az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS – European Network for Remembrance and Solidarity) közreműködésével – mondta el Rafal Rogulski, a Hálózat igazgatója a tárlat megnyitóján.

Az igazgató elmondta azt is, hogy az ismeretterjesztésen túl a szervezet célja a nemzetközi párbeszédre való ösztönzés a 20. századi Európa legnehezebb kérdéseiről.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a 20. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra.

 

Kiállítás: Élet és halál között

Event in Budapest, Hungary by European Network Remembrance and Solidarity and 3 others on Wednesday, November 6 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp