75 év után találkozott az asszony azokkal a zsidókkal, akiket megmentett a haláltól

A 92 éves Melpomeni Dina zsidókat bújtatott és védett tinédzserként Thessaloniki melletti otthonában. Most a leszármazottak köszönték meg neki, amit a felmenőikért tett annak idején.

Egy negyven fős izraeli család tagjai találkoztak, és ölelték meg egyenként azt az idős görög asszonyt, akinek hálával tartoznak azért, hogy ma is élhetnek. Az asszony egy kerekesszékben fogadta őket, miközben a könnyeit törölgette, írta a ynetnews.com.

Melpomeni Dina azt mondta, hogy most már nyugodtan halhat meg.

Melpomeni Dina

Ez volt az első alkalom, hogy a görög asszony találkozott a Mordechai család leszármazottaival. Ezt a családot mentette meg ugyanis a holokauszt idején.

„Hatalmas veszélynek tették ki magukat ezek az emberek azzal, hogy befogadták a családunkat”, mondta a 86 éves Sarah Yanai, aki egyike volt azoknak, akiket Dina annak idején bújtatott. „Nézzék, hatalmas és boldog család vagyunk ma, és mindezt a megmentőinknek köszönhetjük”, tette hozzá.

A Mordechai család és Melpomeni Dina

„Ez valószínűleg az utolsó ilyen találkozó, amelyet szerveztünk az érintettek magas életkora miatt”, mondta Stanlee Stahl, a Világ Igaza díjasok zsidó alapítványának ügyvezető helyettese. Ez a szervezet szponzorálta ugyanis a találkozót, és támogatja évi 1 millió dollárral az elismerésben részesült embereket.

Stahl elmondta, hogy 1992 óta szerveznek hasonló alkalmakat minden évben, de nagy valószínűséggel ez az idei lesz az utolsó esemény, és ez különösen meghatóvá teszi ezt a napot. Rajtuk kívül a Jad Vashem szervez újraegyesítéseket olyan családtagok számára, akik elveszítették egymással a kapcsolatot.

„Ha látod a túlélőket, a gyerekeiket és az unokáikat, akkor látod a jövőt. Számomra ez nagyon-nagyon megható pillanat. Olyan, mintha egy ajtó becsukódna, és helyette egy másik nyílna ki”, tette hozzá Stahl.

A Mordechai család Veriában élt Tessaloniki közelében, ahol majdnem a teljes zsidó közösséget megsemmisítették néhány hónap alatt a nácik egyik legbrutálisabb pusztítása idején 1943-ban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp