Zsinagógát készült felrobbantani egy fehér fajvédő férfi Amerikában

A magát szkinhednek valló Richard Holzert azután tartóztatták le a szövetségi hatóságok, hogy egy zsinagóga felrobbantását kezdte tervezni. „A zsidóknak muszáj meghalniuk” – hirdette a közösségi médiában.

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai Coloradóban őrizetbe vettek egy férfit, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblo városkában. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfői közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető, 27 éves Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

Richard Holzer

A tevékenységét megfigyelő FBI dokumentumai szerint júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”. Mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Egy másik Facebook-felhasználónak azt írta: „szeretném, ha lenne egy holokauszt”, és megjegyezte, hogy szerinte a zsidóknak „muszáj meghalniuk”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, miután egy fedett FBI-ügynök szeptember óta kapcsolatot tartott vele. Amerikai sajtójelentések szerint nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket.

A Facebook üzenetküldő szolgáltatásán Holzer az FBI ügynökének nem sokkal a kapcsolatfelvételük után elmondta, hogy korábban a fajgyűlölő Ku Klux Klan tagja volt, jelenleg pedig szkinhednek vallja magát. Októberben pedig arról beszélt az FBI munkatársának, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe. 

Antiszemita támadások Kanadában és az USA-ban – Kibic Magazin

Az elmúlt héten több helyen, Montreálban és Floridában is rasszista támadás ért zsidó embereket. A toleranciájáról híres Kanadában például 2014 antiszemita támadást regisztráltak 2018-ban. A helyi zsidók egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. Montreálban durván szidalmazott majd többször megütött egy kipás zsidó férfit egy taxisofőr.

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával – amelyre egyik barátja is elkísérte – már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és – mint mondta – „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”. Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A The New York Times című lap idézte a pueblói zsinagóga rabbiját, Birdie Beckert, aki elmondta: a hatóságok csak azt követően értesítették őt a készülő merényletről, miután letartóztatták Holzert. A rabbi elmondta azt is, hogy a gyülekezetnek mintegy 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyermekei. A pittsburghi zsinagóga ellen tavaly elkövetett merénylet – amely 11 halálos áldozatot is követelt – ugyan nagyon megrázta a híveket, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen merénylet Pueblóban is megtörténhet – tette hozzá.

Újra megnyitják a pittsburghi zsinagógát a tavalyi merényletet követően – Kibic Magazin

A tervek szerint az amerikai zsidó élet egyik fontos központjaként nyílik meg újra a pittsburghi Élet Fája központ, ahol egy évvel ezelőtt 11 ember vesztette életét egy antiszemita merényletben. A pittsburghi Élet Fája zsidó központot tavaly október 27-én támadta meg egy szélsőjobboldali férfi, aki 11 embert gyilkolt meg a zsinagógában tartózkodók közül, mielőtt a rendőrségnek sikerült elfognia.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp