Repülőgépet rajzolt az EL AL utolsó 747-es járata az égre

Az égfestésre a Róma és Tel-Aviv közötti utolsó útján került sor annak a híres géptípusnak, amely a 90-es évek elején az etióp zsidókat szállította Izraelbe.

A Földközi-tenger felett vette a kanyarokat az El Al 747-700-as jumbo jet típusú gépének járata, hogy az égre rajzolja a saját sziluettjét.
A Rómából Tel-Avivba tartó gép volt az utolsó a 747-400-es típusból, amely részt vett a légi közlekedésben. A járat Ciprus felett változtatta meg az útját, és rajzolt egy repülőgépet az égre, írja a Times of Israel.

A 747-400-as modellt az Egek királynőjének is nevezték. Közel 50 évig volt az izraeli nemzeti légitársaság szolgálatában, és hírnevét többek között annak köszönhette, hogy a Salamon hadművelet alkalmával ezeken a típusú gépeken menekítették ki az etióp zsidókat Izraelbe.

1991 májusában világrekordot állított fel azzal, hogy az addigi legtöbb embert szállította egy repülőgépen. Összesen 1088 ember zsúfolódott össze a gép fedélzetén az Addis Ababából Tel-Avivba tartó járaton.

Etióp zsidók a 747 fedélzetén 1991-ben

Az El Al 2019-ben jelentette be, hogy 48 év szolgálat után kivonja a forgalomból a 747-es típust, és helyette az üzemanyag takarékosabb Boeing 787-9-es Dreamlinereket fogja használni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp