Így néz ki Izrael a világűrből fotózva

A zsidó származású Jessica Meir a Nemzetközi Űrállomásról posztolt a világűrből készített fotókat Izraelről. A képekkel az amerikai-svéd űrhajós izraeli édesapja előtt tiszteleg.

Jessica Meir októberben történelmet írt azzal, hogy az első kizárólag női űrhajósokból álló űrséta egyik résztvevője volt, az amerikai Christina Koch társaságában végzett javító munkálatokat a Nemzetközi Űrállomás külső felületén. Előttük az űrsétáknak mindig voltak férfi résztvevői is.

Néhány nappal ezelőtt Meir a világűrből fotózott képeket tett közzé a Twitteren Izraelről. A bejegyzéshez pedig azt a magyarázatot fűzte, hogy édesapja útja a Közel-Keletről Európába és onnan az Egyesült Államokba az egész családjára inspirálóan hatott.

Meir zsidó édesapja ugyanis Bagdadban született 1925-ben, ahonnan azonban az egész családnak távoznia kellett az antiszemitizmus miatt. Így 1931-ben az akkor még brit mandátum alatt lévő Izrael földjére költöztek. Az édesapa éppen a bejrúti Amerikai Egyetem orvostanhallgatója volt, amikor 1948-ban kitört a függetlenségi háború. Ekkor visszatért Izraelbe, ahol mentőautó-sofőrként vett részt a háborúban.

Később Genfbe ment, hogy befejezze az orvosi egyetemet, majd Svédországban talált munkát, ahol megismerkedett Meir katolikus családból származó édesanyjával, aki nővérként dolgozott. Ezután költöztek az Egyesült Államokba.

Izraeli zászlót és menórás zoknit visz magával a világűrbe a következő zsidó űrhajós – Kibic Magazin

Az amerikai-svéd Jessica Meir szeptemberben indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel Meir lesz a negyedik zsidó nő, aki eljut a világűrbe. A 41 éves Jessica Meir 2013-ban került be a NASA űrhajós programjába, és nagyjából egy hónappal ezelőtt kapta a hírt, hogy egy nemzetközi csapat tagjaként részt vehet egy szeptemberben induló küldetésben.

Meir és testvérei zsidó neveltetésben részesültek, és az űrhajós zsidónak tartja magát. Első küldetésére magával vitt egy izraeli zászlót, illetve kedvenc menórával díszített zokniját.

Meir bejegyzésére Reuven Rivlin, Izrael államelnöke is reagált.

„Kedves Jessica, köszönjük, hogy elviszel minket is az űrutazásodra. Büszkék vagyunk rád, és szívélyes üdvözletünket küldjük”

– írta az elnök.

(Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp