Több tízezres békepárti tüntetéssel emlékeztek Jichák Rabinra Tel-Avivban

Egy neves izraeli professzor állítása szerint nem a börtönben ülő férfi követte el a gyilkosságot, hanem politikai összeesküvés állt a háttérben.

A rendezvényt idén az “Igent a békére, nemet az erőszakra” jelmondat jegyében szervezték meg az 1995-ben meggyilkolt izraeli miniszterelnök emlékére a róla elnevezett téren. Ugyanez volt a jelszava annak a békenagygyűlésnek is, amelyen 24 éve a távozó kormányfőt támadója, Jigál Amír lelőtte.

A tömegtüntetés fő szónoka ezúttal Beni Ganz kormányfőjelölt, a centrista Kék-fehér párt elnöke  volt, aki beszédében az izraeli társadalom különböző csoportjai közti megbékélést sürgette, és nevének említése nélkül bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

“A gyűlölet ismét veszélyes fegyverré vált a határokat nem tisztelő politikusok kezében” – figyelmeztetett Ganz. “Rabint a viszálykeltés, az uszítás, a gyűlölet miatt gyilkolták meg. Huszonnégy éve nincs köztünk, de sajnos szégyenünkre az uszítás felüti rút fejét” – tette hozzá.

Beni Ganz

Jichák Rabin miniszterelnök kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást 1993-ban, amiért egy évvel később Simon Peresszel és Jasszer Arafattal együtt Nobel-békedíjat kapott. Rá két évre, 1995. november 4-én egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges joghallgató, Jigál Amír három lövéssel meggyilkolta, miután egy béketüntetésen beszédet mondott.

Ki Rabin igazi gyilkosa?

Mordecháj Kedar, a tel-avivi Bar Ilan egyetem arab kultúra professzora nem sokkal ezelőtt, a múlt hét szerdán úgy nyilatkozott az izraeli 12-es csatornának, hogy valójában nem Jigál Amir Rabin igazi gyilkosa, hanem komoly politikai összeesküvés áll a háttérben. Az ok szerinte az Oslóban megkötött megállapodás, amelyet valaki(k) nem néztek jó szemmel, írja a Neokohn.

Mordechai Kedar

Kedar kérte azon a dokumentumok titkosításának feloldását, amelyek esetleg más megvilágításba helyeznék a Rabin-gyilkosságot.

A professzor kijelentései felháborították Benjamin Netanjahut, aki akkoriban az izraeli jobboldal vezető politikusa volt, illetve elhatárolódott Kedar kijelentéseitől a Rabin Intézet és a Bar Ilan Egyetem is. Kedar státuszát pedig részben felfüggesztették addig, amíg döntést nem hoznak arról, hogy milyen következményei lesznek a professzor kijelentéseinek.

Kedar később azt nyilatkozta, hogy inkább felmond, mintsem bocsánatot kérjen a kijelentéseiért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp