Létezik-e súlyosabb bűn, mint a gyávaságból eredő árulás?

Mezei Márk regénye, az Utolsó szombat ortodox zsidó közegben játszódik, és egyetlen nap – 1944. január 14. – történetét meséli el. Állítása szerint a magyar írók közül talán ő ismeri a legjobban ezt a közeget, mivel a fiatalsága egy részét Antwerpenben és Jeruzsálemben töltötte.   Főzés és beszélgetés a szerzővel november 6-án 18 órakor a Csányi5-ben.

A regény valós és fiktív szereplőit az köti össze, hogy mindannyian a Nagyatádi Szabó utca 32. szám alatti bérház lakói. A Budapesten bujkáló belzi rebbe (Áron Rokeáh) és a leszbikus szerelmespár (Magda és Krisztina) bár soha nem keresztezik egymás útját, sorsuk egy pillanatban mégis összeér.

Mi történik akkor, ha a cádik hazudik követőinek, és hazugságát az Írás szavainak tekintélyével támasztja alá? Lehet-e áruló egy „szent”? Az első könyves szerző regényében nemcsak egy traumáktól terhelt leszbikus szerelem lehetetlenségét írja meg, hanem újraéleszti az évszázados haszid kultúrát, mely a vészkorszak előtt virágzott Magyarországon, aztán 1944-ben teljesen elpusztult.

“Mezei regényében leszámol a holokausztnarratívák áldozatpozíciójával. Új nézőpontból vizsgálja a vészkorszak eseményeit, egy áruló rabbi és egy hitehagyott, zsidó nő szemszögéből”, írja a regényről a Magyar Hang kritikusa, Németh Vályi Klári.

„Vannak könyvek, amelyek szabályosan felzabálják a lelket, de éppen emiatt megkerülhetetlenek. Mezei Márk regénye vitathatatlanul ezek közé tartozik, mivelhogy akarod vagy sem, az erkölcsi alapfelvetése – létezik-e súlyosabb bűn, mint a gyávaságból eredő árulás – hosszú hetekig elkísér. Mezei Márk a hitszegés kis-nagyregényét írta meg úgy, hogy közben nem ítélkezik, hanem a Talmud tanítását követve, kérdésre kérdéssel kérdez vissza”, írja a könyvről az Olvassbele.com.

Mezei Márk jól ismeri az ortodox zsidó közeget, amely az életútjából fakad, mivel Antwerpenben és Jeruzsálemben töltötte a fiatalsága egy fontos időszakát.

November 6-án 18:00-tól, Mezei Márkkal, az Utolsó Szombat című könyv szerzőjével beszélget és főz Hidas Judit, a Kibic Magazin főszerkesztője.

A menü:
– részletek az Utolsó szombat című regényből és beszélgetés
– főfogás: sajtos, zöldséges kuszkusz saláta kóstoló
– desszert: jókedv

Jegyek a helyszínen és a jegy.hu-n vásárolhatók.

 

https://www.facebook.com/events/516376528924267/?event_time_id=516376532257600

A kiadói fülszöveg:

1944. január 14. Budapest, Nagyatádi Szabó utca 32. A kopott kapu mögött bujkál a zsidó világ egyik legismertebb szellemi vezetője, Áron Rokeáh. Utolsó budapesti estéjén megrázó, áradó erejű üzenettel fordul a híveihez, ami néhány héten belül több kiadásban is megjelenik. A második megjelenéstől kezdve azonban több tucat mondat kimarad az eredeti szövegből. Mi történt? Véletlen? Tévedés? Szándékos hamisítás? Lehetetlen megmondani. A kérdés azonban velünk marad: mit akart mondani a belzi rebbe?

A rabbi búvóhelyétől pár ajtónyira két nő keresi önmagát. Az egyik jó családból származó, művelt zsidó lány, a másik romlatlan, egyszerű cseléd. Egyetemről eltiltott illegális kommunista és mélyen hívő keresztény bejárónő. Nem szerethetik egymást, de nem tudnak létezni a másik szerelme nélkül.

Mindenki ugyanarra a kérdésre keresi a választ: menjen vagy maradjon? Küzdjön vagy feladja? Az utolsó órák kegyetlen, mégis emberi küzdelmeinek történetét tartja a kezében az olvasó.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp