Fehérnemű reklámok készültek egy elhagyott romániai zsinagógában

A netre felkerült képeket a fotósnak el kellett távolítania az aktivisták és a helyi zsidó közösségi vezetők felháborodása miatt.

Egy fiatal nő sétál alsóneműben egy elhagyott zsinagóga romjai között Romániában. Mindezt nem fogadták túl jól azok az aktivisták, akik a zsidó örökség megőrzéséért küzdenek ugyanitt, írja a The Times of Israel.

A képek a konstancai Nagy Zsinagógában készültek és most online is láthatók.

„Botrányos”, mondta Maximilian Marco Katz, a román antiszemitizmust monitorozó szervezet vezetője kedden a Facebook oldalán. „Minden más európai országban már rég felújítottak volna egy ilyen épületet. Romániában ez miért nem történik meg?”

A CyRshoots művésznévre hallgató fotós azt nyilatkozta, hogy kapott engedélyt a helyszínen dolgozóktól a képek elkészítésére. De a tiltakozások hatására levette a képeket a netről.

A konstancai askenázi zsinagóga a 20-dik század elején épült, és bizonyos építészeti megoldásainak köszönhetően Kelet-Európa egyik legfigyelemreméltóbb zsinagógájának számít.

Egy kis zsidó közösséget szolgált ki a városban a 90-es évekig, de a hívek számának csökkenésével nem került sor a karbantartására. Az épület a konstancai zsidó közösség tulajdona, amely a felújítást tervezi a közeljövőben, és egyben tiltakozott az ellen, hogy fotózáshoz használják fel a helyszínt.

A közösség elnöke, Sorin Lucian Ionescu tagadta, hogy engedélyt adtak volna a zsinagóga használatára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp