Hamarosan kutathatók lesznek a Vatikán holokauszt alatti titkos dokumentumai

Az eddig titkosított iratokhoz való hozzáférést a zsidók már évtizedek óta követelik annak érdekében, hogy világossá váljon, milyen szerepet játszott a Vatikán a holokauszt idején.

Ferenc pápa saját kezdeményezése hatására megváltoztatják a Vatikán híres archívumának nevét, a Vatikáni Titkos Levéltár a Vatikán Apostoli Levéltára nevet kapja.

A nyilvánosságnak 2020. március 2-tól elérhetők lesznek a XII. Piusz második világháborút lefedő pápaságához kapcsolódó dokumentumok is. Ezt a zsidók már több évtizede követelték. Az izraeli kormány és a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeum üdvözölte a lépést.

A kutatók most egészen a XI. Pius pápaságának végéig, 1939 februárjáig szóló dokumentumokhoz is hozzáférhetnek, emellett néhány kivételtől eltekintve a frissebb iratokhoz is.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló pápa egyesek szerint szemet hunyt a holokauszt felett azzal, hogy nem tiltakozott ellene erélyesen. A Vatikán eddig azt állította, hogy XII. Piusz a helyzet súlyosabbá tételét elkerülendő a színfalak mögött csendben dolgozott azon, hogy meg tudjanak menteni minél több zsidó származású embert.

XII. Piusz, akit Hitler pápájának is neveztek

Az egyházfő a változtatásról saját kezdeményese alapján (motu proprio) hozott rendeletet. Azt mondta, a cél, hogy az intézmény megszabadulhasson a „titkos” szóhoz kapcsolódó negatív jelentéstartalomtól, ami az eredeti latin szó félrefordításából ered. Latinul ugyanis az Archivum Secretum elsősorban privát, magángyűjteményt jelent, nem pedig titkosat.

A vatikáni levéltárat a 17. század elején V. Pál pápa alapította, 1881 óta érhetik el a tudósok. Az egyház vezetéséhez kapcsolódó 8-20. századi dokumentumokat tartalmaz. Az iratok 85 km-nyi polcrendszert foglalnak el, egy részük egy földalatti raktárban található.

Kapcsolódó cikkünk:

A Vöröskereszt és a Vatikán több ezer náci elmenekülésében segített – Kibic Magazin

Többek között Eichmann, Mengele és Klaus Barbie is az ő segítségükkel jutott útiokmányokhoz a háború utáni káoszban. A Vöröskereszt és a Vatikán is több ezer náci háborús bűnöst és kollaboránst segített eltűnni szem elől a második világháború után, írja egy korábbi cikkében a The Guardian.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp