Az izraeli és az amerikai nagykövetség is elítélte az Auróra elleni neonáci támadást

Október 23-án támadták meg egy neonáci csoport tagjai az Auróra közösségi központot. A magyar kormány kivételével szinte már mindenki megszólalt az esettel kapcsolatban.

Itt a Kibicen is beszámoltunk arról, hogy egy Légió Hungária nevű szélsőjobbos csoport tagjai október 23-án alakzatban, skandálva vonultak a Nagykörúton, majd útba ejtették a számos civil szervezetnek is otthont adó Aurórát, ahol, miután az épületbe nem tudtak bejutni, arról letépték a Pride-zászlót, amit az utcán felgyújtottak, majd neonáci feliratokkal összefestették az Auróra falait.

Neonácik vonultak Budapesten, az Aurórát is megtámadták – Kibic Magazin

Letépték és felgyújtották az Aurórára kitűzött szivárványszínű zászlót, és összefirkálták a falakat. A kerületi polgármester, Pikó András azonnali utasítást adott az ügy kivizsgálására és az Auróra rendőri biztosítására. Neonácik gyújtogattak az Aurórában – írta ki Facebook oldalára Schönberger Ádám, az Auróra vezetője az üzenetet október 23-án. A helyzetet képpel is illusztrálta.

Elsőként Pikó András, Józsefváros frissen megválasztott polgármestere ítélte el a támadást, és a rendőrséggel egyeztetve ígért védelmet az Aurórának. Majd a Mazsihisz nevezte gyalázatosnak közleményében a neonácik akcióját.

Néhány nappal később pedig a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) az esetről az oldalán közzétett hírben vállalt szolidaritást a megtámadott Aurórával. Mint írják:

„A TEV némely ügyben határozott kritikát fogalmazott meg az Auróra tevékenységével kapcsolatban, azonban teljességgel megdöbbentőnek tartjuk, hogy Magyarországon, ahol a kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, szélsőjobboldali zavargók rendőri engedély nélkül felvonulhattak egy zsidó civil szervezet központja előtt és azt megrongálhatták.”

A Mazsihisz szerint gyalázatos az alakzatban vonuló neonácik akadálytalan grasszálása – Kibic Magazin

A Mazsihsz közleményben reagált arra, hogy október 23-án neonácik zavartalanul vonulhattak Budapesten, majd megtámadták az Aurórát. „Az 1956-os forradalmat mindannyian joggal tekintjük a szabadság ünnepének. E napon, de máskor is elfogadhatatlan a békés városlakókat érintő fenyegetés” – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében.

A támadást elítélte Izrael budapesti nagykövetsége is, amely a Twitteren jelentette meg az ezzel kapocsaltos közleményét. Ebben azt írják, hogy az

„Izraeli Nagykövetség határozottan elítéli a támadást az Auróra közösségi központ ellen, melyet egy zsidó ifjúsági szervezet működtet”. A közleményben sajnálatosnak nevezik, hogy „egy neonáci csoport arra használta fel az 1956-os hősi magyar forradalmat, hogy erőszakos tettet hajtson végre”.

A nagykövetség szerint ez elfogadhatatlan.

De nem csak izraeli, az amerikai nagykövetség is kiállt az Auróra mellett. David Cornstein az Egyesült Államok budapesti nagykövete múlt hét pénteken személyesen találkozott Schönberger Ádámmal, az Auróra, Dombos Tamással, a Háttér Társaság és Radványi Viktóriával, a Budapest Pride vezetőjével.

„Ma, mint minden egyes nap, határozottan kiállunk minden ember méltósága és egyenlősége mellett, függetlenül szexuális irányultságuktól vagy nemi identitásuktól. Továbbá kiállunk a civil szervezetek azon joga mellett, hogy biztonságos környezetben, külső támadástól való félelem nélkül, jogaik teljeskörű tiszteletben tartása mellett végezhessék munkájukat”

írták a nagykövetség Facebook-oldalára a találkozóval kapcsolatban.

A 444-nek ezek után feltűnt, hogy a magyar kormány egyáltalán nem reagált semmit az Aurórát ért támadásra, ezért szombaton kérdést küldtek az esettel kapcsolatban a kormányszóvivőnek, akitől ezidáig még nem kaptak választ.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp