Aggódnak a németországi zsidók az AfD megerősödése miatt

Aggodalmuknak adtak hangot németországi zsidó és muszlim vezetők az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt megerősödése miatt a Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási választás után.

Charlotte Knobloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Zsidó Kultuszközösség (IKG-M) vezetője, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) volt elnöke kiemelte: a türingiai választás eredménye azt mutatja, hogy folytatódik „a demokratikus kultúra eróziója”.

Björn Höcke, az AfD türingiai szervezetének, a radikálisnak számító A szárny (Der Flügel) vezetője

Az AfD-vel kapcsolatban hozzátette, hogy „ahol egy ilyen párt sikereket ünnepelhet, ott baj van”. Kifejtette: az AfD szavazói „pontosan tudták, hogy mit tesznek”, tudták, hogy olyan pártot támogatnak, amely „a nemzetiszocialista rezsim ártalmatlan színben feltüntetésével, nyílt nacionalizmusával és kisebbségek, köztük a zsidó közösség elleni gyűlölet szításával előkészíti a talajt a kirekesztésnek és a szélsőjobboldali erőszaknak”.

A berlini központú Nemzetközi Auschwitz Bizottság (IAK) alelnöke, Christoph Heubner közleményében kiemelte, hogy „az AfD-re adott szavazatok számának nagymértékű emelkedése Türingiában a német koncentrációs táborok túlélői számára újabb riasztó jel”, amely arra utal, hogy a szélsőjobboldali beállítottság és a szélsőjobboldali tendenciák további erősödésétől kell tartani Németországban.

Aiman Mazyek, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke úgy vélte, hogy az AfD jobboldali radikális párt, türingiai helyi szervezete révén „szélsőjobboldali is”, az pedig, hogy a türingiai választók csaknem negyede erre a pártra szavazott, „sokkal több, mint egy riasztó jel”.

Az AfD a türingiai tartományi választási bizottság hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint 259 359 listás szavazatot kapott, a voksok 23,4 százalékát gyűjtötte össze a vasárnapi választáson, így 22 képviselővel a második legnagyobb frakciót alakíthatja meg a volt NDK területén fekvő tartomány törvényhozásában (Landtag).

Zsidó platform alakult szélsőjobboldali pártban – Kibic Magazin

Zsidó párttagokból álló platform alakult a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártban. A Wiesbadenben tartott alakuló ülésükön a frakció vezetői elmondták, az AfD az egyetlen párt, amely fel akar lépni az iszlám terjeszkedés ellen, és az egyetlen pár, amely elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A párt szintén rendre 20 százalék feletti eredményt ért el és a második helyet szerezte meg szeptember 1-jén, amikor két másik keleti tartományban, Brandenburgban és Szászországban tartottak Landtag-választást.

A párt az ország nyugati részén kevésbé erős, a májusban Brémában tartott tartományi választáson például a szavazatok 6,1 százalékát gyűjtötte össze, országos választói támogatottsága pedig a legutóbbi felmérések szerint a 13-15 százalékos sávban mozog, nem változott számottevő mértékben a legutóbbi, 2017-ben tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért 12,6 százalékhoz képest.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp