A Vöröskereszt és a Vatikán több ezer náci elmenekülésében segített

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Többek között Eichmann, Mengele és Klaus Barbie is az ő segítségükkel jutott útiokmányokhoz a háború utáni káoszban.

A Vöröskereszt és a Vatikán is több ezer náci háborús bűnöst és kollaboránst segített eltűnni szem elől a második világháború után, írja egy korábbi cikkében a The Guardian.

A Vöröskereszt már korábban is elismerte, hogy adminisztrátorai túlterheltsége miatt előfordult, hogy náci menekülteknek is segítséget nyújtottak. De egy kutatás szerint meglehetősen magas volt ezen esetek száma.

Gerald Steinacher, a Harvard Egyetem kutatója több ezer belső dokumentumhoz fért hozzá a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának archívumában. A dokumentumok között olyan útiokmányok voltak, amelyeket véletlenül náciknak állítottak ki a háború utáni káoszban.

Náci tisztek Auschwitzban 1944-ben. Balról: Richard Baer, Josef Mengele,  hátul félig kitakarva Josef Kramer, előtte Rudolf Höss. A jobboldalon álló férfi ismeretlen.

Az iratok megvilágítják, hogyan és miért tudtak olyan tömeggyilkosok, mint Adolf Eichman, Josef Mengele és Klaus Barbie, valamint több ezer más háborús bűnös, elmenekülni a szövetségesek elől.

Steinacher kutatásai szerint Nagy-Britannia és Kanada körülbelül 8000 volt Waffen-SS tagot fogadott be 1947-ben ilyen iratoknak köszönhetően.

Steinacher hipotézise szerint a Vatikán azért segített a náciknak, mert reménykedett a keresztény Európa feltámasztásában, és rettegtek a Szovjetuniótól. Így a Vatikáni Menekült Bizottság közismert volt arról, hogy hamis papírokkal látta el a háborús bűnösöket .

A Vöröskereszt több millió menekültet segített, szintén főként a Vatikántól származó referenciákkal. Ezek nagy része ártatlan ember volt, de nagy valószínűséggel tisztában voltak azzal, hogy nácik is kaptak tőlük papírokat.

Steinacher szerint a Vöröskereszt által segített nácik Olaszországon keresztül menekültek elsősorban Spanyolországba, de többen Észak- és Dél-Amerikába, főként Argentínába távoztak. Sőt előfordult olyan is, hogy a Palesztinába Olaszországon keresztül menekülő zsidókat nácikkal együtt csempészték át a határon.

A Vöröskereszt nem kommentálta Steinacher állításait, de weboldalukon elismerték, hogy Eichmann és más náci háborús bűnösök arra használták az útiokmányaikat, hogy eltűnjenek szem elől.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp