A Vöröskereszt és a Vatikán több ezer náci elmenekülésében segített

Többek között Eichmann, Mengele és Klaus Barbie is az ő segítségükkel jutott útiokmányokhoz a háború utáni káoszban.

A Vöröskereszt és a Vatikán is több ezer náci háborús bűnöst és kollaboránst segített eltűnni szem elől a második világháború után, írja egy korábbi cikkében a The Guardian.

A Vöröskereszt már korábban is elismerte, hogy adminisztrátorai túlterheltsége miatt előfordult, hogy náci menekülteknek is segítséget nyújtottak. De egy kutatás szerint meglehetősen magas volt ezen esetek száma.

Gerald Steinacher, a Harvard Egyetem kutatója több ezer belső dokumentumhoz fért hozzá a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának archívumában. A dokumentumok között olyan útiokmányok voltak, amelyeket véletlenül náciknak állítottak ki a háború utáni káoszban.

Náci tisztek Auschwitzban 1944-ben. Balról: Richard Baer, Josef Mengele,  hátul félig kitakarva Josef Kramer, előtte Rudolf Höss. A jobboldalon álló férfi ismeretlen.

Az iratok megvilágítják, hogyan és miért tudtak olyan tömeggyilkosok, mint Adolf Eichman, Josef Mengele és Klaus Barbie, valamint több ezer más háborús bűnös, elmenekülni a szövetségesek elől.

Steinacher kutatásai szerint Nagy-Britannia és Kanada körülbelül 8000 volt Waffen-SS tagot fogadott be 1947-ben ilyen iratoknak köszönhetően.

Steinacher hipotézise szerint a Vatikán azért segített a náciknak, mert reménykedett a keresztény Európa feltámasztásában, és rettegtek a Szovjetuniótól. Így a Vatikáni Menekült Bizottság közismert volt arról, hogy hamis papírokkal látta el a háborús bűnösöket .

A Vöröskereszt több millió menekültet segített, szintén főként a Vatikántól származó referenciákkal. Ezek nagy része ártatlan ember volt, de nagy valószínűséggel tisztában voltak azzal, hogy nácik is kaptak tőlük papírokat.

Steinacher szerint a Vöröskereszt által segített nácik Olaszországon keresztül menekültek elsősorban Spanyolországba, de többen Észak- és Dél-Amerikába, főként Argentínába távoztak. Sőt előfordult olyan is, hogy a Palesztinába Olaszországon keresztül menekülő zsidókat nácikkal együtt csempészték át a határon.

A Vöröskereszt nem kommentálta Steinacher állításait, de weboldalukon elismerték, hogy Eichmann és más náci háborús bűnösök arra használták az útiokmányaikat, hogy eltűnjenek szem elől.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp