Magyar fiatalok virágot ültettek a holokauszt gyerekáldozatai emlékére

A résztvevők az életet szimbolizáló sárga krókusz virághagymákat ültettek, és ezekből vittek haza otthonaikba, hogy ott is emlékeztesse őket arra, hogy az életet választják az előítélet helyett.

Magyar diákok ültettek virágokat a Dohány utcai zsinagóga előtt az előítélet, a kirekesztés és a gyűlölet ellen, amely másfél millió gyerek értelmetlen halálát okozta hetvenöt évvel ezelőtt. Az eseményt a Szembenézés Alapítvány szervezte október 24-re a Dohány utcai zsinagóga elé, ahol több iskola diákjai és egyházi közösségek, köztük a Sant’Egidio közösség fiataljai is jelen voltak, írta a magyarkurir.hu.

„Márk vagyok, 12 éves… Ha zsidó lennék és 1944 lenne, elhurcolnának engem… Balra állítanának, és a halálba küldenének. De én élek. Itt élek 2019-ben egy olyan helyen, ahol béke van, de legalábbis nincs háború” – mondta a Sant’Egidio közösségből egy fiú, aki szabadidejében barátaival időseket látogat egy intézetben. Márk arra kérte a fiatalokat, álljanak az idősek és a szegények mellé, hogy jobbá tegyék a világot.

Az eseményen részt vett Fahidi Éva holokauszt-túlélő, Beer Miklós katolikus, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Verő Tamás főrabbi.

Fahidi Éva 94 éves holokauszt-túlélő elmondta a fiataloknak: Úgy kezdődik, hogy valakivel nem akarjuk magunkat egyformának érezni, és úgy fejeződik be, hogy rájuk csapódik a gázkamra ajtaja.

 Kérte a fiataloktól, hogy amikor valami olyasmit hallanak, hogy meg akarnak különböztetni másokat, figyeljenek fel rá, és rögtön mondják, hogy ők nem ezt teszik, nem akarnak egy másik embert kirekeszteni. 94 éves korára rájött, hogy ha semmiért nem gyűlölnénk egymást, csodálatos lenne a világ. Azt kívánta, jussunk el oda, hogy szándékosan ne akarjunk rosszat tenni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp