Miért érdemes a mai korban a zsidó közösség tagjának lenni?

Erre a kérdésre keresik a választ azok a tórai hetiszakasz-értelmezések, amelyek számára online felületet hozott létre a Mozaik Zsidó Közösségi Hub közel kétéves munka eredményeként a MAZSIHISZ-szel és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemmel közösen.

A Dáf Párását Sávuá – hetiszakasz oldalak elnevezésű projekt keretein belül a zsidó közösség több mint 100 tagja helyezte érthető, releváns megvilágításba a tórai hetiszakaszok üzenetét. Az online felületet, vizuális kommentárként, egyedi grafikák is színesíti, amelyeket Roskó Gábor grafikus-festőművész készített.

Az Dáf – Hetiszakasz oldalak egy széles körű közösségi kreatív folyamat eredményeképpen jött létre. A projekt során civil aktivisták, rabbik, írók és más zsidó közösségi tagok vállalkoztak arra, hogy leírják, kortárs szemmel mit jelent számukra egy-egy hetiszakasz, milyen tanulságokat, üzeneteket látnak benne. A hetiszakasz-részletek újrafordítását és a kommentárok gondozását Balázs Gábor eszmetörténész, az OR-ZSE rektorhelyettese végezte.

A zsidó közösséghez tartozás a 21. századi Magyarországon elsősorban személyes választás és nem külső kényszer kérdése. A zsidó oktatás talán legnagyobb kihívása az, hogy milyen választ tud adni arra a kérdésre, hogy mi értelme van a zsidó közösség tagjának lenni.

A Dáf projektnek határozott válasza van erre a kérdésre: a mai zsidó közösségben mi magunk teremtjük meg a zsidóként való létezés értelmét. Erre szerintük a legjobb módszer pedig az, hogy folytatjuk a zsidó intellektuális hagyományt és magunkénak tekintjük a Tórát, nem félünk benne megkeresni, felfedezni, vagy akár kreatív interpretáció segítségével megteremteni a saját korunk és világnézetünk értékeit.

Dáf | Hetiszakasz oldalak

A DÁF PÁRÁSÁT SÁVUÁ, vagyis HETISZAKASZ OLDALAK egy új online oktatási felület tórafordításokkal és kommentárokkal. Egy-egy dáf az adott hetiszakasz egy újrafordított és magyarázatokkal ellátott részletét közli, ezen kívül tartalmaz három további kommentárt, melyek más-más aspektusól tárgyalják az adott szövegrészt.

A Mozaik Hub fontos célkitűzése, hogy katalizátorként segítse elő a zsidó közösségi szervezetek és a közösségi tagok együttműködését. Fontosnak tartja, hogy a közösségi ügyeket érintő diskurzusban minél több hang kapjon szerepet, nem véletlen tehát, hogy a projekt keretein belül a zsidó közösségi élet több mint 100 szereplőjét – többek között Radnóti Zoltán, Vajda Károlyt, Frölich Róbertet, Komoróczy Szonját, Bedő Viktóriát, Verő Tamást és Verő Lindát, Kelemen Katát, Borgula Andrást, Fináli Gábort és számos nemzetközi kommentátort – kérték fel arra, hogy írjon egy-egy hetiszakasz-magyarázatot.

A Dáf – Hetiszakasz oldalakon ennek eredményeként nők, férfiak, fiatalok, az idősebb generáció tagjai, a közösség vallásos és szekuláris tagjai fogalmazták meg, hogy mi számukra egy-egy tórai hetiszakasz XXI. századi üzenete.

A hetiszakaszakhoz készített grafikákból egy november 15-ig látogatható kiállítás is nyílt a 2B Galériában.

A kiállítás helyszínén november 5-én 18:00-kor egy panelbeszélgetésre kerül majd sor. Ennek keretein belül Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektorhelyettese, Fritz Zsuzsa, a Bálint Ház igazgatója, valamint Roskó Gábor járják körbe, milyen szerepet tölthet be a Tóra mint referencia pont a mai zsidó közösségben vagy a magyar társadalomban. A beszélgetőpartnerek ezen felül megvitatják, hogy mit jelent és miért fontos az educated Jew ideálja, valamint arról is beszélni fognak, hogy mi történik, ha nem “szakértők” kommentálják a Tórát.

https://www.facebook.com/events/990393357973265/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp